Tretji krog spletnih dogodkov Impro lige

07. 04. 2021 |

To nedeljo začenjamo nov, že tretji krog spletnih dogodkov Impro lige. Vstopamo v Serijalko, kjer bosta v vsakem delu po dve ekipi Impro lige zakorakali v improvizirano spletno-gledališko izvedbo svojega filmskega žanra.

Pet spletnih dogodkov se bo odvilo v petih različnih filmskih žanrih in zgodbah, povezanih z njimi. Prvi dogodek Serialke bodo to nedeljo v žanru filma noir z ekipama Banda Ferdamana in Impro Ljubljana. In seveda s pomočjo predlogov in komentarjev gledalcev in gledalk od doma. Preživite naslednjih 5 ključnih nedelj z nami.

V letošnji sezoni Impro lige živo na spletu smo v prvem krogu od novembra do januarja izvedli 10 spletnih ne-gledaliških dogodkov, ki so predstavili izzive Lutke, Generacije, Ljubezen, Glasba, Psihadelija, Lokacije, Časovna obdobja, Partnerstvo, Ekstrem in Podajanje predmetov.

V drugem krogu od januarja do marca pa smo izvedli 10 dogodkov serije, kjer sta se po dve ekipi spopadli z izzivom aktualne Izjave tedna.

Še vedno pa upamo, da bomo vsaj zaključek letošnje sezone lahko doživeli v gledališču, z vami.

Razpored Serijalke:

NED, 11. 4. Banda Ferdamana & Impro Ljubljana – Film Noir
NED, 18. 4. Mali pok & Shakira Shakira
NED, 25. 4. Vodovodarji & Improholics
NED, 2. 5. Pasji kašelj & Ti sam plavi
NED, 9. 5. Kabuš & Mentol bombon

Kaj je Impro liga?

Impro liga je odlična sprostitev za vse, ki si želijo (predvsem nedeljske) večere popestriti z dobro bero kvalitetne komedije. Dve ekipi se brez vnaprej pripravljenih scenarijev spoprimeta v prikazovanju komičnih prizorov, navdahnjenih s predlogi publike, slednja pa jih oceni in boljše nagradi s točkami. Na koncu večera dobimo zmagovalce, na koncu sezone pa prvake.

 

Impro liga je športno gledališče – gre namreč za ligaško tekmovanje v gledališki improvizaciji oz. impru. Za vse, ki dvomite, da je gledališče lahko športno, naj povemo, da imamo vse, razen športnikov. Imamo ekipe iz cele Slovenije, ki se spopadejo in vedno nekdo zmaga, nekdo pa je poražen; imamo izločilne boje, kjer ekipe odpadajo in točijo bridke solze; imamo pokal za zmagovalca; imamo publiko, ki z glasnim navijanjem nagrajuje dobre prizore; imamo sodnike, ki bdijo na tehnično izvedbo; imamo celo delegata predstave. In če vas vse to ne prepriča, tudi energijskih pijač spijemo veliko. Vidite, da smo športno tekmovanje. Športno tekmovanje, kjer vsi v občinstvu domov odidejo dobre volje – tekmujemo namreč v tem, kdo bo bolj nasmejal publiko.

 

Impro, v katerem tekmujemo, pa je oblika gledališkega ustvarjanja brez vnaprej napisanega scenarija. Mi si vse skupaj izmislimo sproti. Pa ne zato, ker bi bili tako pametni, smo predvsem preveč leni, da bi se učili scenarije na pamet. Zato se zanašamo kar na publiko! Ta nam da predloge, ki jih mi potem v prizorih upoštevamo; če recimo nekdo iz občinstva želi videti prizor, ki se odvija npr. v podmornici, mu bomo z veseljem ustregli. Poleg Impro lige, kjer ekipe tekmujejo v krajših impro prizorih in disciplinah, poznamo tudi druge oblike impra; celovečerne predstave, ali impro predstave z rekviziti, pa še kaj bi se našlo.

 

Kaj NI impro:

 

  • stand up; stand up je naučen nastop komika, ki želi na večih nastopih nasmejati publiko z istim materialom, impro pa stremi k temu, da je vsak prizor neponovljiv in vedno nekaj novega. Nekateri se preizkusijo v obojem, a je koncept priprave nastopa povsem drugačen. Torej, ko improvizatorjem rečete stendaperji ali obratno, pravzaprav hkrati užalite dve skupine ljudi, kar pa je tudi poseben talent, tako da – čestitke!
  • situacija, ko ti med kuhanjem zmanjka sestavin, ki jih zahteva recept, in si rečeš: “bom pa malo improviziral”
  • improvizatorji nismo “tisti, ki govorijo vice”; to so politiki
  • vrsta zelenjave