Komentar Impro liga: Okvrd vs. Pasji kašelj

29. 01. 2020 |

Impro liga: Okvrd Adria vs. Pasji kašelj Mura, 8:7

26. 1. 2020 v CSK France Prešeren

Zapisala: Teja Goli

 

Pasji kašelj: Tia Okič, Urh Mlakar, Luka Piletič, Tjaša Breznik, Gregor Treska, Timotej Novaković, Eva Bezek

Okvrd: Pia Marija Žugman, Teodora Švet, Jure Povšin, Katja Predan, Rok Štemberger

Moderator: Jan Hrušovar

Sodnika: Urša Strehar Benčina in Jošt Cafuta Maček

Glasbenik: Vid Terzer

Luč: Jaka Korošec

Delegatka: Mistral Majer

Ekipi Pasji kašelj in Okvrd sta na šesti tekmi improligaške športne sezone občinstvu postregli s pravo improvizacijsko poslastico. Odlikovali so jo izvrstni liki, vsestransko sodelovanje ter domiseln humor, ki so ga tekmovalci servirali na različne načine.

Razigranost vseh udeležencev smo lahko čutili že na samem začetku. Tako je Urh Mlakar (Pasji kašelj) že med prvo disciplino MENJAVE nakazal, da nam ta večer nikakor ne uide nekaj besednih iger: kot steklenica šampanjca v prizoru o krstu ladje mu je namreč »vse dobro steklo«.

Toda improvizacija premore mnogo več kot le prazno besedičenje in to sta med disciplino DIDASKALIJE izvrstno prikazala Luka Piletič in Eva Bezek (Pasji kašelj), ki sta si vzela dovolj časa, da sta z gibi, mimiko in nekaj izbranimi didaskalijami prikazala izjemno dramatičen odnos med čevljarjem in njegovo stranko. Izrazite like je iz igralcev mojstrsko izvabila glasba, ki jo je pričaral Vid Terzer. Tako se je triminutni prizor zaključil s sladkim songom, ki skorajda nikogar ni pustil ravnodušnega. No, morda je bilo le ekipi Okvrd malce awkward, ko so bili nadigrani.

Toda tekmovalno vzdušje Impro lige ima svoje čare in Okvrd so dobili nov zagon med IZZIVOM. S svojim prizorom ROKE V 5 uspeli združiti obe ekipi k sodelovanju in tako poskrbeti za prikupen prizor, v katerem se stanovalci bloka prepirajo o uvedbi pasjih pleničk. Prizor, poln zanimivih likov, ki so se igrali s premikanjem in dotikanjem – nekaj, kar je bilo še posebej zabavno spremljati iz občinstva.

Da pa se Pasji kašelj nikakor še ni predal, so pokazali med svojim izzivom – BASNIJO. Le kaj se zgodi ko noj, krt in jak pridejo v raj? Luka Piletič se je osredotočil na socialno problematiko enakopravnosti v raju, vse skupaj pa je Urh Mlakar zaključil z domiselnim »Vsak je vsakemu enak, le na Hrvaškem lahko si JAK.«

Ko je že vse skupaj kazalo na zmago Pasjega kašlja, pa je delegatski izziv uporabe TEMPERAMENTA vse skupaj dodatno začinil. Tokrat so zares zablesteli Okvrd. Rok Štemberger in Pia Marija Žugman sta kot Carlos in Carlita odigrala dramatičen prizor telenovele z naslovom TRETJI MOŽ, ki so ga zaznamovale čustvene reakcije na varanje, divje gestikuliranje in strasten ples paso doble. Kot tretji mož se je pojavil ljubimec Juan (Jure Povšin), ki je publiko osupnil z umorom svoje ljubice Carlite in priznanju ljubezni Carlosu. Občinstvo je bilo šokirano in navdušeno nad domiselnim preobratom!

Igralci Pasjega kašlja so v izteku šli na vse ali nič: izbrali so muzikal. Kot afriško pleme jim je uspelo natresti nekaj rim in šal, a žal je temperament v primerjavi z Okvrdovo telenovelo zbledel kot preveč razredčene tempera barvice.

Boj je bil tesen in odločilno točko sta pripisala sodnika Jošt Jesenovec in Urša Strehar Benčina. Med celotno tekmo sta sicer igrala vlogi pristranskih sodnikov (ki seveda sredi tekme zamenjata lojalnost), a sta svojo vprašljivo objektivnost vendarle dokazala pred samim koncem predstave: poskrbela sta namreč za izvrsten finiš z nekaj skupnimi prizori obeh ekip.

Opozorila sta, da med prepirom stanovalcev bloka (tako kot običajno pri političnih debatah) nihče nič ni vprašal neposredno prizadetih deležnikov – psov. Zato smo lahko kratko nadaljevanje zgodbe z drugega zornega kota videli še v izteku celotne tekme. Prav tako sta ekipi pozvala k razpletu čutne zgodbe o čevljarju in stranki, tako da smo lahko prisluhnili čutni baladi Eve Bezek, ki je marsikomu segla do srca.

Na koncu je s točko razlike slavila ekipa Okvrd, a boj je bil trd in napet, predvsem pa je bilo užitek gledati razigranost, energičnost in sodelovanje prav vseh udeležencev.