Komentar Impro liga: Smeti vs. Banda Ferdamana

15. 01. 2020 |

Ali ima izziv samo eno rešitev?

Impro liga: Smeti TAM vs Banda Ferdamana Zlatorog, 5:10

12. 1. 2020 v CSK France Prešeren
Zapisala: Katja Predan

Smeti: Jan Hrušovar, Tereza Kolbezen, Miha Možina, Sašo Weilgoni, Črt Lipnik

Banda Ferdamana: Mojca Frim, Vid Lobnik, Matic Komel, Matic Ačko, Jasmina Čuješ, Tim Andrić

Moderatorka: Urša Strehar Benčina

Sodnika: Olivija Grafenauer in Jošt Jesenovec

Glasbenik: Vid Terzer

Luč: Jaka Korošec

Delegatka: Mistral Majer

 

Že celo leto Mistral Majer kot delagatka črpa delegatske izzive iz športnih dogodkov, osebnosti in športa na sploh. S tem da športu nek drugačen pomen, hkrati pa zelo zanimivo vpeljuje to primerjavo med športom in Impro ligo na oder, kar je bil tudi cilj, ki je bil zastavljen na začetku leta. Kar mi je najbolj navdušujoče je, da delegatski izziv res je izključno vezan samo na aktualno športno dogajanje, kar pa je ustvarjeno na odru, pa je daleč od tega.

Za zadnjo tekmo je bila inspiracija zmaga Slovenske rokometne ekipe. Rokomet, blazna, nadstandrdna uporaba rok, če primerjamo z vsakdanjim življenjem. Rokomet na odru: nadstandardna uporaba rok v primerjavi z običajnim prizorom.

Na izziv sta bila pri evalvaciji podana 2 komentarja, ki sta ju podala kapetana ekip. Jan Hrušovar, kapetan ekipe Smeti, v izzivu ni videl dovolj rešitev za dve ekipi, kapetanka mariborske ekipe, Mojca Frim, pa je komentirala način oblikovanja izziva.

Obe ekipi sta na slednji izziv naredili prizor, v katerem je bilo premikanje rok nenavadno poudarjeno. Vendar pa so gibi pri obeh ostali brez vsebine, saj sta sledili smernicam izziva, ki je sam zahteval čim večjo količino, pri čemer pa navadno nastrada kvaliteta.

Janova pripomba pa je bila, da tudi če bi se ena ekipa odločila za eno obliko vehementnega gibanja z rokami in bi to izpeljala dobro – ali slabo, v resnici – s tem že izčrpa možnosti uporabe tega izziva. Da je vse gibanje z rokami lahko le gibanje z rokami, ne glede na to kako jih premikaš. In to dejstvo izčrpa predlog oz. izziv že v enem poskusu. S čimer se sploh ne strinjam.

Da bi šla zdaj naštevat, kakšne vse rešitve bi po tehtnem premisleku v udobju doma našla, bi bilo popolnoma nesmiselno. Bi pa izpostavila vzorce, ki se konstruirajo skozi leta improviziranja. Kakšno je vzorčno mišljenje posameznika in znotraj ekipe, kako se pride do prizora, saj to je tisto, kar limitira improvizatorja in ekipo.

Pri čemer se mi zdi, da se ekipa Smeti preveč zanaša na njihovega kapetana, ki je tudi pri tem izzivu bil v najvišjem položaju in s tem glavni predstavnik realnosti v tistem prizoru. Kako pa bi ga oblikoval Črt Lipnik? Bi se lahko v prizoru podredili njegovemu pristopu do prizorov: z redkobesednostjo, naklonjenostjo do soigralcev in delikatnostjo gibov.

Ne gre samo za gib sam, gre za to, kakšen del realnosti predstavlja gib, kako je oblikovan. Zdi se mi, da na splošno to temo popolnoma drugače odpira ekipa Shakira Shakira, ki sicer ta dan ni nastopala, ampak se mi zdi vredna ogleda, ker oblikujejo drugačen vzorec skozi drugačen pristop pri izzivih take vrste.

Zmagovalna ekipa: Banda Ferdamana Zlatorog, kar je že njihova druga zaporedna zmaga. Smeti TAM pa so si priborile svoj prvi poraz.

Foto: https://www.flickr.com/photos/impro_liga/albums/72157712665342643