Finale za budale … ne, sej ne, za študente!

18. 03. 2015 | Mira Petek

Medfakultetkeeeeee!!! In to jubilejne! Wuhuuu! Finale 10.  Medfakultetnega impro prvenstva smo počastili s častitljivo zasedbo osebja: z Žigo Regino kot moderatorjem (ki je dokazal, da je po moderatorski lestvici povsem upravičeno prilezel do privilegija voditi finale MIP), s Petrom Franklom kot glasbenikom večera, z Žigo Osetom kot tehnikom in z delegatom Rokom Bohincem ali – kot ga je oklical Regina – dekan univerze Impro liga. =) Pa ne samo to, poleg MIP-a je praznovala tudi naša Mistral, ki trdi, da je stara 17 – kaj pa to, a?! Vse najboljše, bejbi, vse najboljše.

 

Na 10. MIP so se v finale uvrstile rdeča ekipa Pedagoške fakultete (Eva Nanut in Maša Barle), zelena Biotehniška fakulteta (Gaja Pretnar in Timotej Turk Dermastia), rumena Fakulteta za matematiko in fiziko (Olivija Grafenauer in Tim Kern) ter moja najljubša (o ja, zelo sem pristranska) modra dvojica Zdravje (Jan Rozman z Zdravstvene fakultete in Maja Trampuš kot predstavnica Medicinske fakultete).

 

Gledalci so bili vseh ustreznih profilov, v katere nas je popredalčkal naš krasni, energični, simpatični in čedni (ok, dovolj bo) moderator – tam smo bili študentje, dijaki, »tisti, ki so vpisani samo zaradi statusa«, očkoti, mtkice, otroci in bolonjci (Ker študentje po bolonjskem sistemu, ki je zdaj skorajda že tudi edini sistem, očitno ne štejemo za prave študente. Pha!).

 

Ekipe so morale tekmovati med sabo še pred svojim lastnim ogrevanjem – da bi določili vrstni red ekip, kdo bo igral s kom, so se morale pomeriti v tehnikah ogrevanja občinstva. Najbolj nas je prepričala ekipa FMF, ki nas je ogrela s petjem Zdravljice (kjer so besedilo zamenjala naravna števila), druga najbolj prepričljiva sta bila zdravstvenika z deljenjem dvorane na zdrave in bolne (oz. na tiste, ki kihnejo, in tiste, ki voščijo na zdravje), nekoliko bolj mlačni smo bili ob ogrevanju z biotehnikoma, ki sta delala navidezno pivo, najmanj pa smo se poistovetili z ujčkanjem imaginarnega otroka po navodilih naših dveh pedagoginj.

 

Zatem so improvizatorji končno ogreli tudi sebe in sicer z večinoma neposrečenimi (in nekaj zelo posrečenimi) rimami, kot npr.: »To se pa z državo zmente, oni cene rihtajo.« Če se že ne rima, je pa vsaj globoko. Ufff. Evo – in že smo pri prvi disciplini! SINHRO sta odigrala Zdravje in FMF, in sicer tako da sta Maja in Tim sinhronizirala glavna igralca (Olivija in Jan) v filmu Našel sem jo v luknji, znanem vestrnu, kjer Kavboj Janko iz luknje reši Vitko Betko in jo, potem ko se izkaže za poosebljeno past, tudi prehitri in prerešeta s svojim orožjem. In tako je že padla prva desetka (aaah, to me spomni na prvi letnik faksa, ko sem prav tako začela z desetkami, potem pa je šlo navzdol … oh, kje so ti časi brucevstva, smrk …).

 

Nadaljevala sta Gaja in Timotej iz ekipe BF, ki sta sama sebe izzvala s prizorom, v katerem sta morala uprizoriti stereotip, da so vsi biotehniki strastni treehuggerji, ki za študentsko delo prenašajo žabice čez Večno pot. Tako je stroga in zadrta nadzornica Helga v tem poslu krstila emocionalno labilnega Tineta, ki ni imel niti lopatke, niti vedra, kaj šele škornjev, je imel pa zato veliko vere v to, da bo poljub krastačo spremeni v princeso (ali princa?), ampak v resnici se je samo zastrupil in žalostno crknil, ker ga Helga »suvereno NI peljala na urgenco«, kot se je izrazila sama. Kakopak. Vredno tiste ocene 8,5 (ja, ocene na univerzi Impro liga so lahko tudi decimalne).

 

BF sta se potem menjavala še s predstavnicama PEF v disciplini MENJAVA, kjer so se na letališču srečali zaspana potnica, že celo večnost čakajoč na let v München, pes, izurjen za iskanje drog, njegov trener ter gospa, ki je imela po besedah pasjega trenerja bodisi pri sebi droge bodisi raka (ker to pes očitno pač lahko zavoha, dddd). Po nekoliko kaotičnem prizoru se je ven izcimila zgodba o tem, kako je bila gospa v resnici žrtev vesele potegavščine in zadela počitnice na Maldivih. Bah. Ampak ker je bila Eva Nanut izredno luškan pes, so dobili 8.

 

Nato je sledil eden bolj zabavnih in prikupno butastih prizorov – izziv ekipe Zdravje in s tem tudi nova desetka. Maja in Jan sta odigrala okuženost z boleznijo ŠMUHL PUHL, zaradi katere ti poženejo dodatni udi, zategne se ti obraz in živali so ti ful smešne, pojavlja pa se izključno na epidemičnem območju Štepanjsko naselje. Kmet Jože je ravno na dan razgovora za službo v pisarni, ko bi lahko iz svojega življenja razvil kaj več, zbolel za šmuhlom puhlom, za njim pa tudi soseda Marija. In ker je zgodba zavila v tako bizarne razsežnosti, da sta se tega zavedla tudi igralca, sta prizor raje zaključila s povsem spontanim songom o tej bolezni, ki nas je sezula s kompleksnim refrenom: »Šmuhl puhl, en ekstra uhelj!« =)

 

Temu so sledile ALTERNACIJE BF in FMF, kjer sta čarovnik (Timotej) in njegova seksi asistentka (Olivija) ubila zajčka in zvarila t. i. »zvarek za bogove«, nakar je čarovnik svoji asistentki dobrohotno ponudil možnost svobodnega odločanja, ampak asistentka je bila zvesti blond bimbo in odklonila. Osnovni prizor sta ponovila še Timotej + Tim (skoraj isto) ter Tim + Gaja (kjer je zajček postal osel in še dodatno zakompliciral abstraktno zgodbo). Jaz bi rekla meh, ampak publiki je bilo všeč. In publika že ve, zakaj ploska, madoniš, kajnede, zato smo pa nakracal na tablo eno fejst 9-ko, pa pika.

 

PEF je odigrala svojo alternativno usodo, če jim ne uspe kot pedagogom – Eva in Maša sta bili uslužbenki na bencinski postaji Petrola. Medtem ko se je na postajo pripeljala starejša gospa in s tem popolnoma iztirila na skrivaj nosečo ter očitno nenosečo zaposleno (»Oh, dejansko prihaja ena stranka!«), sta Eva in Maša še pokazali stereotip, da se na PEF »skos samo igrajo«. Ampak ker publika ne zna cenit obupno prevelikih rdečih kratkih hlač, ki jih je za potrebe izgleda uslužbenke Petrola nase nategnila Eva Nanut, sta dobili samo 8,5.

 

V disciplini KDO SEM? sta se pedagoginji združili še z ekipo Zdravje in uprizorili so timbilding pri Dalajlami (Jan), ki je delil namige ostalim nastopajočim kot Dedek Mraz bonbone – »Drage dekleta in živali« za Simbo (Maja), predlog o teku po plaži za Pamelo Anderson (Maša) ter »kar strese me, ko vas gledam« za Nikolo Tesla (Eva). Kljub temu pa Maša ni takoj pomislila na Pamelo (kdo bi ji zameril, tudi jaz sem njeno podobo, ko teče po plaži, travmatično potlačila v podzavest) – ob namigu »združi Salomé in La Toyo in kaj dobiš?« je tako iskreno zažgolela: Rebeko Dremelj. Čista devetka.

 

V zadnjem prizoru tega energičnega in res še-dobr-da-nisem-ostala-doma finala pa sta FMF-jevca Olivija in Tim postregla s kar štirimi kratkimi songi, ki so temeljili na različnih žanrih in stereotipih o FMF: najprej sta zapela v slogu zbora, in sicer o tem, kako ga žurajo samo ob čaju in piškotih; nato sta v zažgolela o možatem videzu študentk FMF v stilu countryja (ki ni bil najbolj reprezentativen za svojo zvrst, ampak kaj moremo, Peter Frankl je moral kar težko pogoltniti slino, da se je spustil tako nizko po svojem glasbenem opusu), sledil je ghetto rap o tem, kako znajo FMF-jevci edini v Sloveniji igrati bridž (ki je bil vreden ogleda že samo zato, ker je Tim slekel srajčko in pokazal svojo oprijeto majčko brez rokavov) in nazadnje sta navdušila še s turbo folk komadom (kar je Regina označil za »tisto, ko nimaš pojma, kaj delaš« – kar dober opis) o zloglasni FMF natančnosti. Pustimo ob strani to, da je pesem zvenela bolj kot kakšna prikupna otroška verzija vojaške koračnice. =)

 

In evo, konec!!! Ki je bil jubileju primerno dramatičen – zgodilo se je namreč kar dvojno izenačenje – tako smo pričevali še disciplini ROKE DEBATA, kjer sta se ekipi Zdravje in FMF pomerili za prvo mesto, ekipi BF in PEF pa za tretje. Po razburljivi debati na temo sprejetja pingvinov v ljubljanski živalski vrt in po grozljivo napačni logiki podeljevanja točk našega krasnega moderatorja (ni pameten, je pa lep) smo tako dobili zmagovalca Majo in Jana – torej ekipo Zdravje, drugouvrščeni FMF, nato BF na tretjem mestu in PEF na četrtem. Hip hip hura!

 

Na koncu se velja zahvaliti ne le igralcem za fantastično tekmo, temveč tudi sponzorjem za praktične nagrade: hvala torej Hiši eksperimentov, fitnes centru FitInn, trgovinama Črna luknja in Intersport ter Ziggiju! In nenazadnje hvala Žigi Osetu, ker mi je posodil beležko za pisanje reportaže. =)

IMG_2823

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.