Zadnji četrtfinale ob reki Hubelj

11. 03. 2015 | Nika Stroligo

Kraj dogodka: Ajdovščina, Bar Hiša mladih

Čas dogodka: 20.00

Število impro navdušencev: Dobrih 100, oziroma poln bar. Od tega velik procent stalnih gledalcev, nekaj lokalcev in očkov ter mamic.

 

Moderatorka: Maja Trampuš

Glasbenik: Luka Seliškar

Sodnika: Nina Orlič in Gašper Tesla (op. ur. Gašper Tesner, ampak je napaka tako carska, da jo bom pustila)

 

Lastniki humorja v postavi: Igor Bračič, Luka Korenčič, Zala Vidali, Jaka Šubic in Peter Šanovič

SadjeVčki: Dan Pikalo, Gaja Pretnar, Jošt Cafuta Maček, Timotej Turk Dermastia, Petra Ajdovec

 

Zadnje polfinaliste letošnjega tekmovanja, ki so se pridružili elitni druščini Pud Inc., Vse najboljše! in Čarolija, smo dobili v Ajdovščini. Pozivi in grožnje, naj Primorska napolni MC Hiša mladih in da je, kdor bo manjkal, mona, so očitno zalegli. Poleg verjetno polovice prebivalstva Ajdovščine je bilo opaziti tudi veliko zvestih impro navdušencev iz Ljubljane in nekaj ponosnih mamic in očkov.

Dodobra napolnjen prostor, sproščeno vzdušje, pivo v roki in tekma se je lahko začela. Ajdovščino si bo po svoji prvi vlogi moderatorke zapomnila Maja Trampuš. Da drugače prekaljeni improvizatorski mački krstne vloge moderatorjev jemljejo skrajno resno, smo se v tej sezoni lahko že nekajkrat prepričali in tudi pri Maji ni bilo dosti drugače. Oblečena kot za na prvi zmenek, torej v majici z dinozavrom, je najprej napovedala intro točki obeh ekip, potem pa naj bi se začel boj, pri katerem bodo leteli zobje iz ust.

 

INTRO

Če se je kdo pred tekmo spraševal, kaj na odru delajo kitara, sintetizator in mikrofon, je svoj odgovor dobil v prvem intru Lastnikov humorja, oziroma v glasbenem nastopu Majkl Prisli benda iz Vipave. Peli so o strpnosti in ljubezni do žensk: »Zadržal bom udarec, ker je 8. marec …« in damam med publiko delili rože (vrsta rož: suhe drevesne veje).

SadjeVčki v svojem intru niso peli, so pa pili in nazdravljali ter predstavili svoj slogan: »Popihamo vam na dušo!«

Vseeno so prvo malo zmagico večera slavili Majkl Prisli bend in se odločili, da začnejo kot drugi.

 

Po intru je bil čas za ogrevanje publike. Letos se je publika ogrevala že na precej različnih simpatičnih, tudi prisrčno prismuknjenih načinov. Tokrat smo bili za 3 minute vsi raperji. Ob Lukovem bitu smo izmenično, pod Majino dirigentsko taktirko, soustvarili pesem, ki je govorila o slovenskih geografskih imenih, ki vsebujejo besedo rak. Rakek, Rakov Škocjan, Rakova jelša in Rakitna. Hudo je blo!

 

  1. STOLI

Vseh prizorov v prvi tekmovalni disciplini, s katero so začeli SadjeVčki, se je držala splošna tema alkohola. Poleg tipične kraje alkohola iz domače hiše, bruhanja pred spanjem, pijanskega pošiljanja SMS-ov… torej vseh najlepših spominov na mladost, smo videli še zakonsko zvezo alkoholika in piromanke ter nelegalno kuhanje žganja, končali pa smo s prisrčnim pijanskim petjem pivsko ponarodele En hribček bom kupil.

 

Lastniki humorja so se morali znajti s splošno temo konjereje. Znašli so se odlično, sploh oponašanje konjevega galopa, jezdenje soigralcev in oponašanje konj na splošno so jim šli odlično od rok in nog. Poleg tega so nam postregli s kar nekaj modrostmi v zvezi s konji, ki jih velja še enkrat omeniti:

– Stare kobile so dobre za lazanjo;

– Konj vedno ve, kako čutiš;

– V Horseburgerju čaka konje svetla prihodnost;

– Konji so božje živali, čeprav nimajo duše.

 

Vse modrovanje o konjih in njihovo dresiranje je bolj prepričalo tako publiko kot tudi sodnika. Lastniki humorja so bili tako po prvi disciplini na konju.

 

  1. SINHRO

Kot vodilni so tokrat začeli konjerejci. Naslov filma, ki se je odvijal pred nami, je bil kraju predstave primeren; Pod krinko burje. Kljub predlogu, da bi bila država nastanka filma Ajdovščina, je Maja ugotovila, da le-ta še ni mednarodno priznana, in tako smo izbrali mrzlo Švedsko. Helga in Johan sta pred nami uprizorila romantično zgodbo na posebni švedski jadrnici, ki se premika po snegu. Vmes sta srečala tudi severnega medveda, ki se hrani z burjo, in kuhala posebne švedske palačinke, ob tem pa uporabljala posebne rokavice, ki se imenujejo »dördenfege penis protector« . Občasno vpeljevanje švedskih besed in posebnosti je bilo skozi celoten prizor zelo posrečeno, na splošno se je zdelo, da je prizor zelo zabaval za začetek malce zadržano publiko.

 

SadjeVčki so igrali sinhronizirani film noir z naslovom Dej mi en k’nc wuade. Zelo dehidrirani Tanji (Gaji) je Jakob (Dan) ponujal vodo in vse telesne sokove, ki jih še ima. Ljubezen namreč pomeni, da si dajemo vodo. In cigarete. Prizor se je vedno bolj razvnemal, strast pri pitju vode in sokov je naraščala in dosegla vrhunec s strastnim poljubom. Vroče!

 

Publika in sodniki smo bili ponovno usklajeni, vendar so tokrat vse tri toče pripadle SadjeVčkom. Precej prepričljivo, čeprav sem glede na odzive in smeh iz občinstva med prizori pričakovala drugačen rezultat. Ampak tako je bilo vse skupaj še bolj »NORO!!« (Maja).

 

  1. ŠIZONEKI

Začeli so SadjeVčki. Gledali smo voznika in policista, ker je bil predlog ginekologa preveč strasten, da bi ga vzeli po videnem v prejšnji disciplini. Za normalno smo določili Gajo, ostali trije so dobili po eno čustvo. Jošt je bil prikupen, Dan zajeban in Tim filozofski. Začeli smo s prikupno osebnostjo policista, bili priča zelo dobrem menjavanju osebnosti in končali na prikupen način, s spregledom kazni.

 

Lastniki humorja so bili v razmerju taksist in stranka. Normalna je bila Zala, Luka je predstavljala čustvo politika, Jaka je bil veren in Igor aroganten. Na vožnji z Brnika do Ljubljane, kamor je prišla mlada Ukrajinka na izmenjavo, smo se vozili v avtu s križem namesto volana, imeli tekmovanje, kdo bo dlje tiho, in izvedeli, da ko spoznaš ribe, je ves svet ocean. Prav tako kot SadjeVčki so tudi Lastniki zelo posrečeno menjavali osebnosti, seveda ponovno niso umanjkale pomembne življenjske modrosti.

 

Gledalci smo prvič v večeru točke razdelili, težja naloga je čakala sodnika. Ker sta si za odločitev vzela malo več časa, smo imeli mi priložnost, da slišimo nekaj vicev in da se malo spoznamo z lokalno skupnostjo. Luštn.

 

  1. SODNIŠKI IZIV: Tukaj in zdaj

Po odločitvi, da za tretjo disciplino dodelita točko SadjeVčkom, je bila pred sodnikoma še naloga, da izzoveta improvizatorje. Naloga je bila, kar se navodil tiče, preprosta – Tukaj in zdaj. Oziroma, kot je povzela Maja, YOLO.

 

SadjeVčki so se odločili, da bodo na predvečer dneva žena obeležili praznik moških pravic. S strani publike so pobrali tri situacije, v katerih so moškim te kršene oziroma omejene. Prav vsak moški si želi izvedeti, kako je, če rodiš, in kako, ko prvič začutiš brcanje otroka. Opozorili so nas na avtomatsko dodeljevanje skrbništva mamam, čeprav te otroku ne kupujejo Hubba Bubba žvečilnih gumijev. Izvedeli pa smo tudi, zakaj vlada toliko večje zanimanje za žensko odbojko. Poleg joškov in ritk je problem tudi v tem, da se moški ne morejo metati po tleh. Vsaj ne tako, da bi izgledalo normalno.

 

Ideja Lastnikov humorja je bila, da poberemo čim več osebnih podatkov naključnega moškega in naključne ženske iz publike, ki se ne poznata, potem pa oni odigrajo situacijo, v kateri se ti osebi srečata in spoznata.

Tom, profesor biokemije, ki ima ženo profesorico,  rad posluša Golico in je kaviar ter pije šampanjec, se je tako na konferenci v Amsterdamu povsem naključno srečal z Moniko, študentko na Fakulteti za upravo, s psičko Selo, ki baje zadnje čase ogabno kaka. Naključno srečanje je privedlo do skorajšnjega trojčka, vendar zmedeni profesor priložnosti ni izkoristil.

 

Lastniki so pobrali tako točke občinstva kot sodnikov. Sodnika sta si ponovno vzela nekaj več časa za premislek, kar je Maja izkoristila za sproščeno pogovarjanje o tem, kaj smo imeli gledalci tisti dan za kosilo.

 

  1. IMPRO IZZIV ekipe Vse najboljše!

Smeh je pol zdravja. Prijatelji hočejo razveseliti svojega depresivnega prijatelja.

 

Lastniki humorja so naredili disciplino ugibalno. Jaka je moral ugotoviti razlog za svojo depresijo (smrt hrčka), način razveseljevanja in znano osebo, ki ga je obiskala. Valjanje po žaganju in pogreb na WC-ju sta bila zadostna indikatorja, da z razlogom za depresijo ni bilo težav, prav tako je hitro ugotovil, da je za razvedritev k njemu na zmenek prišla Katarina Čas (ki baje to počne vsako soboto za dober denar). Malo se je zataknilo samo pri “slavni” (lokalni) osebnosti. Publika (neki lokalni podpornik) je predlagal bivšega župana Ajdovščine, Marjana Poljšaka. Kljub vsem prizadevanjem ostalih igralcev je Marjan Jaka očitno bolj spominjal na Ivana Tavčarja. Kljub temu dobra zadnja disciplina Lastnikov Humorja.

 

SadjeVčki so nas najprej opozorili na to, da depresija ni vprašanje, temveč dejstvo, zato discipline ne morejo narediti ugibalne. Dan je tako z besedo spremen dosegel, da so igralci spremenili zadnjo stvar ali situacijo, ki so jo naredili na odru.

Razlog za depresijo je bil prihod z Erazmus izmenjave v Barceloni. Predlog je bil izglasovan za predlog večera, kar je predlagateljici prineslo nagrado – dva multivitaminska čudežna napitka.

Za razvedrilo naj bi tokrat poskrbelo sinhrono plavanje v Tivoliju z učiteljico Anito, ki sta jo prijatelja prosila, da se izdaja za Španko in zapelje Jošta. Načrt je uspel in za konec smo bili tako priča še eni večerni ljubezenski avanturici.

 

Da je bilo napeto prav do zadnje minute smo s ploskanjem za SadjeVčke poskrbeli gledalci in odločitev je bila v rokah sodnikov. Podobno kot v osmini finala, kjer so s točko razlike Lastniki premagali Minimalc 54, jim je uspelo tudi tokrat. Z izidom 8 : 7 so po sodniški odločitvi odpihnili SadjeVčke in se skozi šivankini uho prebili v polfinale. Na koncu je pač tako, da se je lahko nazaj proti Ljubljani in Španski borcem kot zmagovalka lahko odpeljala le ena ekipa. Upam, da so imeli poraženci v zaodrju še kaj sadjevčka in da je bila njihova pot kljub temu vesela.

IMG_2300

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.