O konjušnicah, grmadah ter termoforih

15. 03. 2015 | Tim Kern, FMF

To je reportaža z drugega predtekmovalnega večera jubilejnega 10. Medfakultetnega impro prvenstva. Mladi pisec upa, da boste v njej našli vse zanimive informacije povezane s tem večerom, čutno (po)doživeli predstavo ter se polni tovrstnega zanosa čim prej osebno podali obiskat kako predstavo vsem ljube Impro lige.

 

Tokrat smo si ogledali napet in zanimiv boj med fakultetnimi dvojicami Pedagoške fakultete (igralsko & izgledno prečudoviti Eva Nanut in Maša Barle), Fakultete za družbene vede (Petra Ajdovec in Mark Džamastagič), Biotehniške fakultete (simpatično kaotična Timotej Turk Dermastia in Gaja Pretnar) ter Fakultete za računalništvo in informatiko (tridelno poimenovana Gašper Fele Žorž in Veronika Hana Grubič). Sledijo odstavki s povzetki vsebine.

 

Prijazno nas je pozdravil moderator Sašo »Šaš« Stare. Ploskali smo srečni gledalki, se drli svoja imena, sedeli v udobnih stolih ter pili sponzorske pijače. Tako smo se imeli dobro, da smo skoraj pozabili na uvodno skupno disciplino. Ključna beseda je seveda skoraj. V prostorskem skoku so nas igralke in igralci popeljali skozi mnoge prostore, najbolj pa si bomo zapomnili grupno migajočo podmornico. Dober začetek.

 

Prvi ocenjevalni prizor večera so bile dobre stare Minute. Žorž je najprej pokazal Gaji konjušnico, matematika in velik čevelj. Gaja je to predala Veroniki, Veronika pa je v zadnjih »desetih sekundah« impresije predlogov pokazala Timoteju. Konjušnica se je vseeno dokaj ohranjala, veliki čevlji so se spremenili v skorajšnjo sopomenko – kanu, na tablo zapisane matematične enačbe pa so postale oprijemljiva okna in še kaj drugega. Plebs je prizor ocenil z devetko.

 

Sledil je genialni FDV-jevski prizor, kjer sta nam Mark in Petra prikazala konzultacije pri profesorici, ki predava predmet z imenom »Termofor«. Na tem mestu bi vse, ki so to videli v živo, povabil k samostojnem obujanju spominov na najboljši prizor predstave, vse ostale pa k minuti obžalovanja, da so to zamudili. Pohvale profesorici Ajdovec in tudi Marku. Če je kaj kdaj zasluženo dobilo oceno 10, je bilo to to.

 

Še vroča od prejšnjega prizora sta družbenovedca združila moči s pedagoginjama na konferenci superherojev. Elastična ženska Maša in šišmiš fenica Ajda sta nam napovedali prihod nekoliko poženščenega šaljivca Betmena Džamastagiča ter njegove najnovejše spremljevalke, krogla-ženske Eve. Vse skupaj je bilo nekoliko zmedeno, a zabavno. Kot ste že uganili, se je igral Kdo je Slavko?, publika pa je tokratno izvedbo ocenila z osmico.

 

Dinamični večer nam je nato postregel z najbrž prvim binarnim impro prizorom, vsaj v Sloveniji, če ne že nasploh. Fele je v prvi repliki moral imeti 32 besed, nato Hana v svoji 16 besed, zatem 8, potem 4, kasneje še 2, po zadnji repliki pa je sledil art. Največ ploskov sta prejeli oceni 9 in 7, Sašo pa se je po skorajšnji dvetici le premislil ter dosodil binarno 8.

 

V naslednjem pasažu je Gaja z uporabo kratkega stavka: »Spremen!« soigralcem nakazovala, kdaj bi bilo kaj v prizoru fino spremeniti. Probleme kruha z glivami in morebitnega nestarševstva so reševali Mark D., Turk in Petrovčeva. Žal Gaje večinoma niso upoštevali ter dokaj posledično tudi ta prizor ni poletel dlje kot do osmice.

 

Na PF-ju baje vsi govorijo v pomanjševalnicah. V resničnost te trditve smo se lahko prepričali z vpogledom na tipično noč na pedagoški zabavi, kjer sta rivalni prijateljici govorili druga z drugo, le če si nista ravno zrli v oči. Oči so ogledalo duše, diskoteka je kraj za ples. Barletka in Nanutka sta dobro odplesali skozi prizor, prekinili niz osmic ter se na svoje stole vrnili z devetko.

 

Vrnitev na stole pa je bila le začasna. Kmalu sta se bodoči učiteljici razrednega pouka skupaj z Grubičevo in Gašperjem odpravili na grmado. Ne slaščico, ampak tisto za čarovnice. Kot je prav in se spodobi, so seveda vse ženske na koncu prizora zgorele. Isti prizor smo videli še s perspektive obtožene čarovnice MB, njene sestre čarovnice EN ter vaškega župnika GFŽ. VHG pa nas je skozi vse perspektive vodila z vzklikom: »Ne!« v počasnem posnetku. Ocena: 9,5.

 

Zadnji prizor večera. Vsi včasih objokujemo, da se nismo vpisali na kak faks, kjer se gre sem pa tja vsaj na kakšno ekskurzijo. Prijazna biotehnika sta nam ponudila vpogled v eno izmed njih. Seveda smo gledali osemenjevanje krav, zraven pa spoznavali še različne rožice. Svarilo/namig: nekatere rastline vsebujejo bikovo seme. Tako sta si za veseli zaključek gospodična Pretnar in gospodič Dermastia prislužila še zadnjo desetko večera.

 

Številčno prepozorni bralec bo na tem mestu ugotovil, da smo imeli na drugem mestu izenačenje med dvema ekipama. Tovrstni dogodki pa seveda kličejo po dodatnih disciplinah. Za preživetje (a veš, ker so igrali Preživele) so se potili (a veš, ker so igrali prizor v savni) Eva Nanut, Maša Barle, Gašper Fele & Veronika Hana. Do konca je preživela le Eva Nanut (<3), ki je sama odigrala voditelja savna programa ter tri njegove goste.

 

V veliki nedeljski finale se je tako poleg zmagovalne Biotehniške fakultete prebila še Pedagoška fakulteta. Želim jim srečo v boju za prestiž. Za konec dober, vse dobro pa smo gledalci lahko uživali še v zaključnem Luzerju. Priklon gledalcev in moderatorja. Pogrom ljudstva ven iz Gromke. Predstava je bila v splošnem zelo razvedrilna. Bi šel še enkrat. Upam, da ste uživali v vsebinskem delu reportaže.

 

Tako dobre predstave pa seveda ne bi bilo brez delegatke: Mira »Pira« Petek, glasbenika: Luka »Shelly« Seliškar, tehnika: Žiga »Starosta Š.« Oset in vseh veselih podpornikov slovenske improvizacije. Prosim, podpirajte še naprej.

DSC_8260 (1024x681)

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.