Art Kefaf

14. 01. 2015 | Nika Stroligo
Za začetek eno srečno in super zabavno leto vsem impro navdušencem in vsem tistim, ki ste si v svojih novoletnih zaobljubah zadali, da v tem letu to postanete. V zgodovino Impro lige sta se kot prvi nastopajoči ekipi leta 2015 zapisali StandArt in novi na sceni Šiš Kefaf. Za svež začetek je poskrbela tudi Sara Šoukal, prvič v vlogi moderatorke. Baje so se ji s tem, ko jo je napovedal Rok Bohinc, izpolnile sanje. Njene sanje pa smo bili tudi mi, publika. Sarin sanjski večer, torej.

Z introm so začeli StandArt: »Če ne štekaš, je zihr art!« Ja, jaz nisem, je bilo pa precej zabavno na odru gledati igranje tenisa, pihanje milnih mehurčkov in dva v spandex oblečena tipa, vse to ob hudo globoki družbenokritični poeziji. V drugem intru smo skupaj s Šiškefafovci muvali ob njihovem rap nastopu, začinjenim z zvokom harmonike.

Intro zmaga je pripadla Rap Kefafom. Pred pravim začetkom tekme smo se ogreli še z ugibanjem živali, ki nam jih je s pantomimo kazala Sara. Možno je, da zadnjič moderira impro, zato je rekla »YOLO« in oponašala bogomolko in kanjo. Glede na smeh s strani publike si je Sara vsekakor zagotovila še kakšen sanjski večer.

 

  1. MORILEC

»Igra, ki je za trenutne čase mogoče malo grozna, ampak mi bomo našli smeh v vsem.« Z odkrivanjem morilskega prostora, orožja in navade žrtve se je prvi spopadel StandArtov Miha. Precej neuspešno, kot se je izkazalo pri končnem ugibanju. To, da smo jim za prostor določili lovsko opazovalnico, je šlo, morilsko orožje (obrazec za dohodnino) in navada (biti reva) pa sta bila očitno bolj prikazana kot puška in odtujevanje denarja.

Veliko bolj uspešen je bil Matic. Tokrat smo v ladijski kuhinji pripravljali gromozansko rakovico, ki je še zmeraj »ščipljala«, vmes pa doživljali paniko, ker se je na nebu začela prikazovati mavrica, ki jo je bodoča žrtev sovražila. Tudi vse zagrnjene zavese niso pomagale, saj smo bili priča odkritju, da ima Matic mavrico tudi v hlačah in da se ji … pač ne more izogniti. Tako kot ne tragični smrti po napadu s pinceto.

Prve točke publike v letu 2015 so šle Šiš Kefaf – za nagrado, ker so uganili vse tri predloge publike, sodnika na drugi strani pa sta videla več smisla in zgodbe v streljanju divjadi in revežev z lovske opazovalnice ter dala točko StandArt.

 

  1. MRCINE

Kefafovski fantje so dobili nalogo, naj se prelevijo v jato kokoši, ki jim ostane samo še en bombonček v bombonjeri. Velik problem vseh živalskih vrst, ne samo človeške. Celo tako velik, da se je po nekajminutnem kokodakanju in pritoževanju največje kure med kokošmi prizor končal z rezom. Prizora in glave. Vse za bombonček.

Tudi pri StandArt smo ostali pri hvaležni, tradicionalni živalski vrsti, kravi. S čisto vsakdanjim urbanim problemom prostega parkirnega prostora. Dokaj zmeden prizor s prežvekovanjem, osvajanjem krave in nadležnimi muhami, ki se je končal v restavraciji McDonald’s, pri družini. Ne najbolj posrečenima nastopoma je publika razdelila točke, sodnika tokrat bolj za kokoši kot krave.

 

  1. OD P DO P

Oziroma, kot se je kasneje izkazalo, od L do L in od J do J, s kar nekaj izpuščenimi črkami abecede.

Ponovno so začeli Šiš Kefaf tokrat na smučarskem sejmu. Od L do Š je abeceda kar dobro tekla, potem smo bili priča kar nekaj bolj oziroma manj posrečenim besedam. ŠŠŠŠŠŠeeee, ŠŠŠŠŠooo, ah, kar Š, Ustal sem brez denarja, Bojan in Cene, Faaaaaak in na koncu skrajšanje abecede od črke H, kar na L. Vmes smo bili vsi na kratko podučeni še o tem, kako namažeš smučke za novo sezono. Hvala.

StandArt so nam na prvi šolski dan predstavili Lidijo (piflarko) in Natašo (ustrahovalko), ki se je ni še nikoli nihče bal na tako prisrčen način kot Lidija, s čimer si je ta zaslužila kratek tečaj, kako postati prava ustrahovalka. Tudi pri njih je nekaj črk abecede na koncu izpuhtelo, tako da smo ploskači spet obojim namenili približno enako (ne)bučen aplavz. Na prvi tekmi smo se očitno odločili, da delo prepustimo sodnikom, ki so za to seveda posebej izurjeni na sodniških usposabljanjih, kjer se učijo seštevati do tri (o tem nas je podučila Sara).

 

  1. IZZIV 1: BULLET TIME MOMENT

Za vse tiste, ki nismo veliki ljubitelji akcijskih filmov: to je del v filmu, predvajan v počasnem posnetku, ko so eksplozije, pokanje, streljanje in izogibanje kroglam na vrhuncu.

Šiš Kefaf so dobili nalogo, da spektakularno oropajo ribogojnico. Bullet time momente jim je določala gospodična iz publike. V tem prizoru smo imeli priložnost videti Oskarja vredno imitiranje umirajoče ribe v krčeviti borbi za življenje, tri počasne posnetke streljanja in akcije, na koncu pa še pokol in nepojasnjeno smrt roparjev. Vse, kar se je od izziva pričakovalo.

StandArt so zavili v bolj dramsko obarvane vsebine. Drug drugega naveličan par je bil zaradi narobe obrnjenih nogavic tik pred razhodom v Kliničnem centru. Za bullet time momente je skrbel glasbenik večera, Luka, ki je dramatično menjal glasbeno podlago. Prizor je svoj dramatični vrhunec doživel z najavo medicinske sestre, da je čaaaassssaaaaaobiskooovkoneeeeeeeec. Takšni akciji kot pri Kefafih nismo bili priča, ampak so z nogavicami in medicinsko sestro vseeno prepričali polovico publike, tako da smo točke, še tretjič v večeru, delili. Večina gledalcev je iz čistega navdušenja nad novo impro sezono očitno ploskala enako navdušeno, ne glede na videno in slišano.

 

  1. IZZIV: »ZAKAJ SM TLE?«

Glavni izziv večera je bilo na koncu razvozlavanje navodil izziva ekipe Tičožitje. S pomočjo ene izmed članic Tičožitja smo ugotovili, da bomo v enem prizoru gledali tri pare, ki se med seboj ne srečajo, določiti pa jim je treba čustvo (Razumete? Ni važno …) .

Šiš Kefaf so se znašli v JYSKU, nekoliko slabši različici IKEE. Čustvo je bilo prostoru primerno – zgroženost. Gledali smo zgroženega kupca in prodajalca, ženo, ki je bila zgrožena nad tem, da se je mož poredil (med nakupovanjem iste omare) in skladiščnika, ki je zgroženo spremljal izmišljevanje zmedene ženske, ki je kupila omaro.

StandArt so se znašli na podstrešju, odpirali skrivnostne škatle, se ljubili na prašnih tleh in iskali dnevnike bivše žene, ki bi dokazali varanje. Pri tej zadnji disciplini je nekajkrat zazvonil tudi sodniški »malostebedni« zvonček.

Pri zadnjem glasovanju se je ponovila moja domneva, da ta večer vsi ploskamo za vse, ne zato ker bi bile posamezne discipline in izvedbe tako enakovredne, ampak iz čistega navdušenja nad novo impro sezono. Spet 1 : 1 s stani publike. Dvom o zmagovalcu večera sta tako razblinila šele sodnika. Z rezultatom 8 : 7 so slavili novi na imrpo sceni, Šiš Kefaf. StandArt bodo brez dvoma še naprej delal art, vendar do naslednje sezone ne na odru Španskih borcev.

DSC_2058

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.