Gledališče v športni areni

Nedeljski dnevnik,
nedelja, 9. aprila 1995

PRVENSTVO GLEDALIŠKE IMPROVIZACIJE ZA NAGRADO IMPROVIZATORKE IMELDE

Gledališče v športni areni

Ekipe tekmujejo po sistemu vsaka z vsakim – nato pa prihaja še play-off

Ob nedeljah zvečer je v Kulturno umetniškem društvu France Prešeren v Ljubljani zelo živahno. Vsako nedeljo ob osmih zvečer je namreč tekma Impro lige, državnega prvenstva v improvizaciji za pokal velike improvizatorke Imelde.

In da ne bo pomote – gledalci so prišli v gledališče in ne na športni stadion. Ko se mala dvorana napolni, ponavadi do zadnjega kotička, se zasliši avizo lige. Nato se dvigne zastor. Gostitelj napove dvoboj, dve ekipi se bojevito predstavita občinstvu. Dvoboj se začne.

Najprej Variete
Tekme v gledaliških improvizacijah so del tako imenovanih theatre sports, gledaliških športov, ki jih gojijo v tujini, k nam pa jih je pred leti prineslo Gledališče Ana Monro, Pripravili so improvizatorsko predstavo Variete, ki je dolga leta polnila dvorane.
Glavna značilnost predstave je bila njena neponovljivost. Ogrodje so bile različne improvizatorske discipline. Ključno vlogo pa je igralo občinstvo, ki je igralcem določalo naslove zgodb, ki jih morajo uprizoriti, in osebe, ki jih morajo prikazati. Igralci so navduševali z improvizacijami, gledalci pa so se vedno znova vračali v dvorano. To ni bilo klasično gledališče, kjer gledalci le ploskajo ob koncu predstave, ki jo vidijo le enkrat, saj je vedno enaka. Variete je ustvaril sodelovanje med občinstvom in igralci.

Lansko leto se je Gledališče Ana Monro odločilo, da bo ustanovilo improvizacijsko ligo. Vzgojili so nekaj moštev, jim razkrili skrivnosti improvizacije in organizirali predligaška tekmovanja. Preizkušali so različne možnosti pravil tekmovanja, da bi prava liga lahko zaživela v najboljši obliki. V predtekmovanju so nastopala tudi moštva, ki letos ne tekmujejo, denimo moštvo mladih raziskovalcev.

16. oktobra lani pa se je s slovesnim javnim žrebom začel jesenski del prve državne lige v gledališkem improviziranju. Za pokal Imelde se letos bojujejo ekipe Gledališča Ana Monro, Radia Študent, Mash kolektiva, Gilš Nasa kabineta, Pilotov in Lovk. Prav Lovke so posebnost, saj je ekipa sestavljena le iz članic lepšega spola. Gilš Nasa kabinet in Piloti so sestavljeni iz študentov gledališke šole Zveze kulturnih organizacij Slovenije, člani Mash kolektiva so člani ali simpatizerji društva Yam, v ekipi Radia Študent pa nastopajo napovedovalske zvezde radia. Ekipe tekmujejo po ligaškem sistemu, se pravi vsak z vsakim, na koncu pa se odigra še končnica ali play off.

Pravila igre
Tako kot športna tekmovanja ima tudi improvizacijsko tekmovanje stroga pravila. Na tekmi vedno sodita dva sodnika, izbrana iz sodniške ekipe, ki jo sestavljajo Jan Zakonjšek, Ali Kranjc, Roger Metcalfe, Metka Zobec in Iztok Osojnik. Vsaka disciplina je ocenjena z dvema ocenama – z oceno publike in oceno sodnikov. Ocena publike se določi z licitiranjem. Po končani disciplini gostitelj vpraša občinstvo po oceni od ena do pet. S ploskanjem in kričanjem publika določi oceno. Na začetku lige se je nekajkrat zgodilo, da so imele ekipe organizirane navijaške skupine, ki so zviševale ocene svoje ekipe in zniževale ocene nasprotnikov, ne glede na izvedbo. Nekajkrat so sodniki zahtevali, da v dvorani prižgejo luči in glasove dejansko preštejejo, na eni tekmi pa so zaradi neupravičenega navijaštva oceno publike ukinili in namesto njihove ocene vedno zapisali tri točke. S časom pa se je publika vzgojila in zdaj se včasih celo zgodi, da je bolj stroga od sodnikov.

Discipline, ki jih izvajajo v posameznem kolu, so izžrebane in vsakokrat drugačne, izjemi sta dve stalni igri Stop in Crkn’. Stop je disciplina, v kateri dva igralca začneta prikazovati dogajanje, ki ga je izbralo občinstvo. Njuni soigralci pa lahko, kadarkoli se jim zazdi, zakličejo stop in zamenjajo enega izmed nastopajočih. Zavzeti pa morajo natančno tako pozo, kot jo je imel pred tem zamenjani igralec. Zgodbo morajo nadaljevati, vendar tako, da se spremeni kraj dogajanja. Crkn’ pa je igra, v kateri nastopajo štirje tekmovalci iste ekipe, ki jim peti dirigira. Izmenično morajo pripovedovati zgodbo, naslov in žanr si izmislijo gledalci, če pa se kateri izmed njih zmoti, gledalci zahtevajo, da crkne, na način, ki ga izbere publika. Tako igralci crkavajo od sramu, telefona, slovnične napake, harmonike, gledanja televizije ali celo od gledanja posameznih oddaj na televiziji. Vse to morajo seveda prikazati na odru.

V vsaki tekmi se pomerijo v šestih disciplinah. Vsega skupaj je šestnajst disciplin: Stop, Crkn’, Ekspert ekspert, Ekspert Džibriš, Eksotični šport, Sinhronizacija, Roke, Čuskok, Izziv, Pisalni stroj, Prostorski skok, Čuskvot, Morilec, Zadnji stavek in Zgodba iz klobuka. Nekatere izmed iger zahtevajo več govornih spretnosti, druge več igralskih, vse pa so dinamične in priljubljene med občinstvom, saj v vseh razen v Izzivu sodeluje s predlogi. Včasih se zgodi, da so impro tekme naporne tudi za gledalce, saj si morajo nenehno izmišljevati najbolj čudne naslove. Posrečeni naslovi so, denimo, Kam je izginil čas med drugo in tretjo, Henčki gredo na Woodstock ali pa Trojanski krof je bil premajhen, ki ga je moralo Gledališče Ane Monro odigrati v igri Sinhronizacija kot odlomek iz špartanskega filma. Igralca Goro in Žiga sta se slekla do spodnjih hlač in se vrgla kot prava rokoborca, nato pa iz jajc poskušala pripraviti še krofe. Med izbiranjem naslovov in oseb se velikokrat zgodi, da se predlogi ponavljajo. Tako sta bila pujsa Pipi in Melhijad že tolikokrat predlagana, da organizatorji lige premišljujejo o uvedbi posebne dodatne igre Pipi in Melhijad.

Konec prvenstva
Letošnje prvenstvo se je že prevesilo v sklepni del. Po petih rednih kolih so imele tri vodilne ekipe enako število točk: Gledališče Ane Monro, Radio Študent in Gilš Nasa kabinet. Odigrali so dodatno tekmo, v kateri so zmagali monrojevci in je bil tako končni vrstni red rednega dela prvenstva tak: Gledališče Ana Monro, Gilš Nasa kabinet, Radio Študent, Piloti, Mash kolektiv in Lovke. Zadnji dve ekipi sta izpadli, prve štiri pa se bojujejo v play-offu. Nesporni favoriti so monrojevci, vendar jih kaj lahko presenetijo člani ekipe Radia Študent, ki so jih lani v predkolu celo premagali, letos pa so jih že ugnali gilševci.

Derbi rednega kola prvenstva je bil med Gledališčem Ane Monro in Radiem Študent. Zanimanje za to tekmo je bilo tolikšno, da so jo odigrali v večji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča, karte pa so bile razgrabljene v nekaj minutah. Tekmo si je ogledal tudi Milan Kučan, njegova žena Štefka pa je glasno navijala. Obe ekipi sta prikazali odlično igro in brezkompromisen boj do zadnjega diha. Zmagala je ekipa Gledališča Ana Monro. Spremljevalci prvenstva pričakujejo, da se bo dvoboj teh dveh ekip ponovil tudi v velikem finalu. Prva izmed treh finalnih tekem za osvojitev naslova državnega prvaka bo devetega aprila.

Do takrat bo liga, ki sicer domuje v Trnovem, še nekajkrat gostovala. Ena tekma je bila na sporedu v Mariboru, za druge kraje pa se organizatorji še dogovarjajo. Vse sprotne informacije o prvenstvu pa posreduje Radio Študent vsak torek ob pol šestih zvečer v oddaji Kotek za impro trenotek, rezultati, napovedi naslednjih tekem in kratki vtisi iz že odigranih tekem pa so dosegljivi tudi prek računalnika na Internet javni mailing listi impro-lista@mail.kud-fp.si.

M.H.

FOTO: BOŠTJAN DOMA