IMPROVIZACIJSKA OLIMPIADA

Mladina,
torek, 23. november 1993

IMPROVIZACIJSKA OLIMPIADA

V zgodovinskih listinah je zapisano, da je Erazem Predjamski umrl med opravljanjem tiste potrebe, pri kateri morajo sedeti tudi moški. Manj pa je znano, da junakove smrti nista zagrešila izdajstvo njegovega služabnika in krogla oblegajočega sovražnika, pač pa zaljubljenca, ki ju je ravno pred straniščnimi vrati presenetil prvinski nagon. On se je s hrbtom naslonil na duri, ona pa se je v navalu prevelike strasti s hrbtom naslonila obnje. Vrata niso vzdržala silnega pritiska in so pod sabo pokopaia od naporov sopihajočega graščaka. Tako je gledališče Ane Monro popravilo našo burno zgodovino v eni izmed improvizacijskih točk predstave Variete. Naslov in žanr dramuljeta (v zgornjem primeru erotični triler) so namreč izbrali gledalci, igralci pa so ga v kratkem odmoru napisali in zrežirali. Petkove predstave v KUD France Prešeren so samo vaje pred velikim dogodkom, ki se ima zgoditi 29. novembra. Na ta, v Dan improvizacije posvečen dan, se bodo Monrojevci s skupino NASA kabinet pomerili v prvem predkolu državne improvizacijske lige. Tako smo za angleško in francosko govorečimi deželami, kjer se gledališča že nekaj let potegujejo za lovorike olimpijskih improvizacijskih iger, tudi Slovenci dobili nov šport.

“Prve in trenutno edine nasprotnike, Draga Milinoviča, Matjaža Jaušnika, Jedrta Ježa, Andreja Adameka, Renato Kalembo, Mlho Štruklja in Alenko Kozolc smo našli preko časopisnega oglasa. Po začetku prvenstva 29 t.m., se bomo na povratnih tekmah srečevali toliko časa, dokler se nam ne bodo pridružile nove skupine. Potem bomo zalgrall v play-offu”, pravijo in dodajajo: “Z rezultati tekem in stanjem na lestvici bi navijače radi seznanjali kar na športnih straneh časopisov ter v radijskih in televizijskih oddajah.”

Zgled: V igri Crkn igralci pripovedujejo zgodbo, ki jo je naslovilo in v ustrezen žanr postavilo občinstvo. Besedo tekmujočim daje in odvzema njihov kolega. Vsak naslednji improvizator mora nadaljevati tam, kjer je prejšnji nehal. Če se mu zatakne, ali pa ga prešine spoznanje, da je šla domišljija na pivo, mora umreti. Kako, odločijo
gledalci.

Domen Mai