Improgojnica vrača udarec!

06. 05. 2014 | Tim Kern
Spet sem šel na impro. Tokrat na 'Gojnico, kot ji rečemo kulturni sladokusci. Vedno sem bil njen fan. Tretja (zadnja) produkcija treh skupin improvizatorjev, ki so se zadnje mesece urili pod nadzorstvi Duleta, Perca in VJ Gine (Sara Š.). Ta trojica je tokrat prevzela vloge tehnika, delegata in moderatorke, na glasbi pa je bil Andrej »Fish« Pervanje. Posebej lahko izpostavim, da smo gledalci pravzaprav dobili kar tri predstave v enem. Spodobi se torej tudi, da celotno reportažo razdelim na tri poglavja.  

Zadnje minute pred predstavo sem izkoristil še, da sem odgovoril na vse sms-e za nekaj dni nazaj.

  1. Večji, daljši in neobrezan 

 

Sredina skupina je bila tokrat najbolj masovna, predstavili pa so nekaj klasičnih impro disciplin – Minute (a s štirimi ugibalci namesto s klasičnimi tremi!), ŠizoRandi (a s štirimi osebnosti shizofrenega dekleta namesto s klasičnimi tremi) ter Preživele (navadno število oseb). Vse discipline so bile izvedene suvereno, mogoče so Minute trajale kakšno minuto preveč (kar se že s standardnim številom igralcev rado zgodi), ampak nič ne de. Vsi nastopajoči – Miha, Maruša, Pia, Zala, Živa, Dan in Olivija (upam da sem vse naštel, pejte domov) so bili fini in so posledično na koncu prejeli diplome. Juhu! Kaj si bomo najbolj zapomnili: natančno razloženo porodniško čakalnico, pravilno uganjene kavne žličke, mahajočo duhovnico, suverene nevidne konje, plezanje na dejt, konjev monolog in rimo Zala-koala.

  1. Ponudba, ki je ne morete zavrniti

 

Ponedeljkovce je zastopala povsem moška zasedba v sestavi Aljaž, Mark, Matic, Mitja, ki nam je zaigrala mini-longform v stilu mafijskega filma. Vsi fantje so bili temu primerno tudi ogvantani (reklci, srajce, telovniki,…). Aljaž je igral dona Bankota, katerega glavni vir mafijskega zaslužka predstavljata prodaja sladoleda in kmetij. Matic je bil rahlo zaostali sin, Mark izdajalski brat, Mitja pa španski služabnik. Težava je bila seveda v tem, da je nekdo v Trstu odprl burekdžinico brez dovoljenja mafije. Zgodba je bila kar dobra, veliko je bilo humorja in zabavnih prizorov, le zaključek je bil bolj meh – zadnjih nekaj prizorov ni nič doprineslo k ničemur. Fantje so dobro igrali svoje karakterje in so nasploh naredili hud minič. Aljaž je poosebil mafijskega šefa ter albanskega policaja, Mark je kot izdajalski brat povezoval in fural zgodbo, Mitja je imel zabavne stranske like, Matic pa je uspešno prikazal težave prebivalcev na jezikovno mešanih področjih (»Adaptiram se!«). Nuff said, diplome za vse.

III. Diplomiranec

 

Od torkarjev sta bila prisotna le Maja in Jure, ki sta nam prikazala nekaj (tri) dobrih starih prostih prizorov, navdihnjenih le z nekim imenom in priimkom ali dvema ter medsebojnim opisovanjem karakterjev. Videli smo par na oddihu, kjer ima vse niti v rokah žena, mož pa si želi v rodni Čile, a vse svoje želje zadržuje v sebi. A nato se odpre ter svobodno pove lastno mnenje. Gresta v Čile. Videli smo tudi aktivistko v srednjih letih, ki si je zaželela mladega študentskega novinarja (btw lol luzer novinar) in si ga je kasneje tudi vzela. Ne smemo pa pozabiti, da smo videli tudi predsednico čečenske vlade, ki je pomagala ozeblemu brezdomcu, ki si je bolj od vsega želel jogurt. In vojno proti Rusom. Dobil je oboje, oba pa sta skupaj dobila eno diplomo (kdaj se tudi kaj pozabi kje).

 

Bilo je fino, tako nastopajoči kot gledalci smo (se mi zdi) kar uživali. Če je ‘Gojnica kakršnkoli pokazatelj česarkoli pri čemerkoli, potem se tej stvari, katere pokazatelj je, zagotovo dobro piše. Improgojnica v raznoraznih oblikah nam je tekom let dala veliko dobrih improvizatork in improvizatorjev, zadnji dve leti pa je vse bolj strukturirana ter udeležence usmerja v pot lepe improvizacije. Tako da lahko na kratki in dolgi rok pričakujemo še čuda. Seveda vsi kdaj pogrešamo spopade kakih ekip s čisto norim smislom za humor, ki si jih lahko videl le na Improgojnici, ampak pa kaj. Nekaj tega šarma je še vedno tu, še več pa je kvalitetnih prizorov, likov, dialogov in ostalih stvari.

 

Nocoj sem pisal za vas!