Komentar Impro liga: Banda Ferdamana vs. Okvrd

11. 12. 2019 |

Impro liga tekma: Banda Ferdamana Zlatorog vs. Okvrd Adria 9:6
8. 12. 2019 v CSK France Prešeren
Zapisala: Tjaša Breznik
 

Okvrd: Pia Marija Žugman, Jure Povšin, Katja Predan, Teodora Švet, Noah Novšak, Rok Štemberger in Lara Prijatelj.

Banda Ferdamana: Mojca Frim, Eva Štingl, Vid Lobnik, Blendor Sefaj, Tim Andrić, Matic Komel in Matic Ačko.

Moderatorka: Sara Šoukal

Sodnika: Jošt Cafuta Maček, Peter Frankl

Luč: Jaka Korošec

Glasbenik: Vid Terzer

Delegatka: Mistral Majer

 

Tekma se je začela s intro točko Bande Ferdamane – »tako dobre, da te ohromi« z elementi sinhronega plavanja, pravzaprav za laika virtuozno izvedenega plesa! Sodniki so kasneje v intru odkrili elemente razpičozenja (v hajlajts). Medtem so Okvrd v intru upodobili Adrio – njeno okvrdness?
Letos se tekme začnejo s (športnim) medsebojnim obdarovanjem obeh ekip. To nedeljo so bila darila res precizno izdelana. Banda Ferdamana so svojim nasprotnikom podarili božične čokoladne bombone na drevesnih vejicah (seveda so med podeljevanjem točk romale tudi k sodnikom, ups), Okvrd pa so se zanesli na domačo peko in mnogo dekorativnih aviončkov iz papirja. Zelo estetsko.

Moderatorka je s seboj privlekla roza žogo, s katero je razgibala tako igralce kot publiko. Gledalci so bili tokrat del debate, ki jo je odprla moderatorka, ko sta se ekipi pripravljali na prizor. Katere tekme ste nazadnje gledali, ste kaj trenirali? S tem se je v publiki oblikovalo prijetno, sproščeno vzdušje tega (za tekmo nevplivnega) klepeta.

Navdušenje je požel prizor ekipe Okvrd, v disciplini Nazaj, kjer sta se srečala bivša ljubimca, Damjan in Silvija. Med kupovanjem mandarin Damjan pristopi do Silvije in v njej spet prebudi zanimanje (poželenje) z zanimivim vicem, h kateremu ga izzove soigralka. Prizor je bil zaradi tega igriv, igriva pa je bila tudi dinamika med igralcema, ki se že takoj na začetku (v bistvu na koncu, ker sta igrala nazaj!) pogumno podata v skorajšnji »zažval«, h kateremu se je, na pobudo sodnikov, zopet vrnilo ob koncu predstave med priljubljenimi hajlajts.

Izziv Bande Ferdamane, naslovljen Kaj čuješ?,  je spodbudil pripadnike Bande, da so skorajda razvili nov format impro discipline, saj sta dva igralca spremljala prizor svoje ekipe, vendar le z očmi, poskrbela sta, da nista nič slišala, nato pa sta taisti prizor poskusila ponoviti, ne vedoč, o čem se je prej govorilo. Tako sta se zanašala le na lastno domišljijo in prej uporabljene gibe. Prizori so bili tako bolj živi, igralci so se morali odmakniti od govora in delovati bolj ekspresivno. Tema prizora pa se je seveda spremenila: prvi prizor z uvodnim stavkom »Kaj dobiš, če daš skupaj burjo in banane?« oziroma navdušenim snovanjem ideje prek levo in desno sučnih do ravnih banan (bi jih odkupil hofer?), se preobrazi v debato o umivanju zob svojih otrok: »Če zob ni, ne morejo bit umazani.«

Pri izzivu ekipe Okvrd – 2 igralca, dve maski, brez glasu, znajdite se – sta se razvila dva prizora, temelječ na izraznem plesu. Ekipa Okvrd je izvedla paritveno – osvajalni ples. Kot dva laboda v zanosu sta igralca zavzela celoten oder in nam ob spremljavi metal glasbe odprla vrata v svet telesa, v svet telesnosti. Ekipa Okvrd je tudi razvila očiten in energičen način »rezanja«, zaključevanja prizorov. Na točki, ko so prizori dosegli domnevni vrhunec, je za to zadolžena igralka skočila na oder, z roko zarezala (prekinila) prizor in nam (jim) dala jasno vedeti, da pri dovrševanju prizorov ekipa Okvrd lahko računa na pomoč svojih soigralcev.

Na tekmi smo lahko zapazili dva kontrasta, in sicer pri obeh ekipah. Ali so bili prizori zgrajeni prek govora ali pa prek giba, v posamičnem prizoru je vedno resnično izstopal le eden izmed teh dveh impro elementov. Kako bi ju še bolje povezali? Kako bi ju povezali v prostoru? Drugače pa je tekmo preveval igriv, prijateljski duh, kar je bilo lepo videti. In videli ter slišali smo veliko: tračanje o Pahorju in laku za lase, bolj ali manj uspešne poskuse govora v ruščini, rimanje in žabje poskoke, srečanje prijateljev iz otroštva. Igralci so si zadali veliko in se motili, se ob napakah zabavali.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/impro_liga/albums/72157712226447578