Lastniki drugega polfinala

02. 05. 2014 | Sara Mekinc
So tekme, ki minejo kot pesem. Nedavna tekma med oboževalci caps locka, LASTNIKI HUMORJA in IGLU, je bila ena takšnih. Uglašena, z ravno prav vrhunci in brez sekunde dolgčasa.

Tudi začelo se je s pesmijo. Natančneje, intro točkama, v katerima sta ekipi ena drugi izrazili naklonjenost. LH so s kitaro in zborčkom zažgoleli “IGLU, legende spet so tu”, IGLU pa so s pomočjo harmonike odigrali rusko poskočnico, ki se je končala z erotično-obscenimi gestami lizanja. Po izbornem besednjaku ogrevalnega “Klobuka” moderatorju Bohnu ni preostalo drugega kot da se je iskreno opravičil osnovnošolcu Matjažu v prvi vrsti, preden smo zarinili še v neprimernejše teme.

Ker ima vesolje smisel za humor, je mimo Matjaža takoj prispel prvi rekvizit za Knjižnega molja: 50 odtenkov sive. V družbi manj znane uspešnice Ozdravimo bolečine hrbta smo najprej videli IGLU v zanimivem trojčku med kmetico, kmetom in kravo (izzivala je, pa reci, kar hočeš!), LH pa so odkrivali družinske zaplete v vojaškem štabu. Občinstvo prepriča erotični naboj IGLU-jev, sodnici pa tehničnost LASTNIKOV.

Trikotnik. IGLU odigrajo grenkosladki, tehnično mojstrski preplet zgodb poštarja, ki prinaša neprijetne novice, filma noir z detektivom z najbolj groznim glasom na svetu ter para v pasti kronične zapravljivosti. LH prikažejo najbolj zagretega (in nasilnega) mestnega redarja pod soncem, genialen dokumentarec o življenju in smrti “plešaste lisice” ter ponovno poroko iz ljubosumja zaradi selfijev na vrhu Jakoba. Humor jim prinese točki občinstva, sodnici pa nagradita zaključenost zgodb IGLU-jev.

V melodiji je napočil čas za popolno improvizacijo. V Sanjah smo tako videli IGLU, ki so jih definirale francoska revolucija in težave z mehurjem sanjajočega. Popolnoma spontan prizor je gradil na različnih hitrostih, džibrišu in domiselnih interpretacij vode, pohvaliti pa velja predvsem odlično skupinsko dinamiko. LH so sanjali o pristanku na luno, obremenjeval pa jih je poklic telefonskega anketarja. Odličen besedilni repertoar je segal vse od klasičnih anketnih nebuloz do “To je majhen klic za človeka!”, satelitsko gibanje pa je bilo opaziti tudi med igralci. Občinstvo se je poistovetilo s trpljenjem ob anketah, sodnici je prepričal dramatski lok IGLU-jev. Ali pa sta zgolj trmasto kljubovali splošnim preferencam. Nikoli ne bomo izvedeli.

Prvi izziv je zapovedal zgolj, da se v prizor vplete prerokba. V interpretaciji IGLU-jev se je v uvodnem prizoru pokazala trikrat – vsak izmed likov je napovedal, kaj se bo zgodilo na obletnici mature, v razpletu pa se je uresničila le ena izmed napovedi. Prav je imel pijani profesor telovadbe, saj sta se sprta ločenca ob torti (pričakovano) zaštihala do smrti. LH so prikazali prekletstvo nekega plemena: straniščna školjka je vedno ledeno mrzla. Prizor je rešila Zala z WC-skrivnostjo vsake ženske: školjko je obložila s papirjem. Občinstvo je bilo tokrat razdeljeno, sodnici pa sta točko namenili IGLU (za po mnenju pišoče enega boljših prizorov letošnje sezone).

Pesniško obarvan je bil tudi drugi izziv, Ne piši pesmi več, v katerem smo videli interpretacijo besedila znane pesmi. IGLU so prejeli Smolarjevih 20 ljubic, LH Poletje v školjki, delegatka Mistral nalogo, da ti mojstrovini prebere z resnim obrazom, občinstvo dehidracijo zaradi solz smeha (resno, poglejte “besedilo” Poletja v školjki), predlog slovenske ponarodele Kruh hočem rezat pa žal ni bil izbran. IGLU so preigravali Šizorandi, v katerem se je pred Vidom zvrstilo vseh 20 opisanih žensk, LH pa so na šolskem stranišču ustrahovali in v školjki splakovali (poletnega) Dana. “Prisluhni školjki! Šumi, a ne?”  S ponovno deljenima točkama občistva je bila odločitev na strani sodnic … ki nista mogli drugega kot nagraditi karakterno in dramatsko boljšo zgodbo LASTNIKOV HUMORJA. Z 8 proti 7 so ti tako osvojili drugi polfinalni spopad.

Pa finale? Kdo in kako gre vanj? Letošnje stavnice so še popolnoma odprte, tako, da vsi čakamo presenečenje na tisti dan. Ki je mogoče že minil. In mogoče šele pride. Finalni dan. O-o-o-o.