5/7 oziroma 54/60, maksimalno dober dan

20. 01. 2016 |

Prisotni in prisebni:

Glasbenik: Jernej Brezovar

Tehnik: Dino Kapetanovič

Sodniški ekscelenci: Teja Bitenc, Žiga Regina

Moderatorka: Sara Šoukal

Bog iz ozadja: Rok Bohinc

Minimalc 54 (»M54«) & Banda Ferdamana (»BF«)

 

17. 1. 2016 smo se ponovno zbrali v dvorani Dijaškega doma Tabor. Priložnost? Obletnica Afere Lewinsky. Ne, saj ne, čeprav je res, da je 17. afera končno postala polnoletna; pravi razlog je bil obračun med Bando Ferdamano in Minimalcem 54. Izkazalo se je, da bo tekma kar blagodejno vplivala na gledalce, ki so bili najprej nahranjeni, potem pa so jih v svoji uvodni točki Minimalc 54 še poskušali podkupiti[1]. BF je ubrala drugo pot in poskušala igrati na naše moralne strune s svojim motom: »Za otroke gre,« ampak smo ponovno dokazali, da v današnjih časih bolj učinkujejo fizične dobrine kot tek k čutenju višjega dobrega[2].

 

Od P do P

BF so se znašli na pasjem pokopališču, na katerem se je pokopavalo Žigija »Ziggyja« Psa. Po srce parajočem obujanju spominov se je Žigija razglasilo za gotovega (nedvomno po evangeliju apostola Štajerca prvega) in dosegli smo katarzo. M54 so se na nek način tudi ubadali z »gotovimi«, saj se je njihov prizor odvijal na gojišču/plantaži arašidov. Bralcem reportaže podajam kratek oris izjav iz prizora, tako da lahko krivda za pokvarjenost zavisi njim samim (jaz že nosim to breme): visokih arašidov ni nihče strigel, ker so imeli moški opravke na sosednji njivi, v katero so orali brazde. Vse to zgornje je privedlo do razhoda para, vam pa prepuščam, da se odločite, če je šlo za nezvestobo ali dobesedno oranje brazd.

1 : 1

 

Čustveni virus

BF se je znašla na žurki za samske, nihali pa so med brezbrižnostjo, evforijo in strastjo. Zazrli smo se v davno preteklost maturantskih žurk ter semafor in pena partyjev ter se boleče spomnili na tistega enega modela, ki je vedno pijan (v fori) začel s: »Kje so pičke?!« Za vse samske bralke te reportaže ponujam telefonsko številko samskega nastopajočega, ki je krožila med občinstvom. Ker želim, da se za njo potrudite, vam jo bom dala v obliki enačbe (x2 + 2xc/6bc3 – 6*b4). M54 si je za to disciplino sposodil članico BF, kar so njeni sočlani sprejeli z očitnim negodovanjem, jasno pa nam je bilo, da je bilo le-to lažno, ker so BF požrtvovalni in dobri ljudje. Na žuru so se zbrali, ker so proslavljali, da eden izmed njih ni raper, nihali pa smo med nežnostjo, besom in zahrbtnostjo. Začela sem ceniti krog hvaležnosti, saj v njem nikakor ne moreš biti zahrbten. Zdi se mi, da kot družba potrebujemo več organiziranja v  geometrijska telesa.

1 : 1

 

Izziv 1

Izziv 1 so postavili BF, zaželeli pa so si nekaj osebnega. M54 so si za to priložnost izbrali 3-mono, prikazali pa so monologe na temo vojaške parade v Severni Koreji. Posvečali smo se težkim bojem angleško-slovanskih migrantov v Koreji, ugotovili pa smo tudi, da je raznoraznim severnokorejskim voditeljem povšeči delna ženska golota, saj je odprt modrček vojakinji prislužil napredovanje (ima vsaj 2 stvari, ki ji v redu stojita, če že stati ne more ravno). Jaz sem v prizoru odkrila še nov način mučenja svojih potencialnih podložnikov – lupljenje riža. Hvala, Miha Šoba. BF so si izbrali zodiakalno znamenje, prizor pa so se odločili odigrati v skladu z dnevnim horoskopom le-tega. Na pomoč jim je priskočil bog, ki je poslal odposlanca s svetim zvitkom (beri: osebo iz občinstva z mobitelom). Spremljali smo družinsko obmetavanje z žaljivkami v kuhinji, izvedeli smo, da je bila prejšnji dan naporna noč, priča pa smo bili tudi izjemno pretanjenemu namigovanju na nosečnost, ki so ga soigralci spretno prezirali. Kar hecno! Vrhunec dneva je bilo seveda vračanje bonov v Maca in akcija na Big Maca[3], no, seveda tudi nov družinski član.

2 : 0 za BF

 

Izziv 2

Izziv 2 so postavili M54, zaželeli pa so si, da ekipa uporabi narečje nasprotne ekipe. BF so si za predlog izbrali smer na faksu, občinstvo pa je ponudilo aplikativno filozofijo. Spremljali smo ljubljanščino in primorščino in izvedeli, da lahko osebnostno vedno zrastemo, fizično pa ne. To se mi zdi poanta, ki jo je vredno izpostaviti. M54 so se odločili za predavanje, občinstvo pa je ponudilo predlog Osnove čaranja. Naučili smo se osnovnega priklica špricera (»voda-v-vin«) in osnovne spizdične zakletve, ki sovražnika pošlje v Ljubljano. Precej izobraževalen izziv, moram reči.

2 : 0 za M54

 

Sodniški izziv

Sodnika sta si zaželela, da ekipi uporabita celoten oder. BF so se odločili za uprizoritev skupinske vadbe, in to selitvenega kotaljenja. Vrhunci? Naslanjanje na 4. zid in poseben program za Ikea pohištvo. M54 so se odločili za uprizoritev potovanja junaka h končnemu cilju. Spremljali smo junaško pripoved o Manci, ki je šla v petek v KMŠ, potem pa se je morala do bureka prebijati mimo brezdomcev, harmonikarja in prodajalca falafla, ki zdaj ponuja falafel burek[4]. Po začetnem pretresu, da je zmanjkalo bureka, je bilo naše srce pomirjeno – ostal je še en burek za Manco.

1 : 0 za M54

 

Končni rezultat tekme je bil 5 : 4 za M54, zdi pa se mi, da za to tekmo še posebej velja reklo, da ni važno zmagati, važno je sodelovati. Kar me je najbolj navduševalo, je bilo prijetno vzdušje med ekipama, ki se je preneslo tudi na občinstvo. Čeprav imamo zmagovalca, je bilo to zame bolj prijateljsko srečanje kot kaj drugega. Ta občutek pa je še bolj podkrepilo druženje po tekmi. Več tega in se družimo naslednjič!

DSC_0838

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.

 

[1] M54 sicer podkupovanje ni neznanka, saj so nas na prvi tekmi sezone poskušali kupiti s torto (no, pa tudi igro, bodimo pravični).

[2] Če se kdo spomni, iz kje sem to izjavo pokradla, naj se mi oglasi, ker mu častim pivo. Je pa impro fora, ne bojte se.

[3] Jaz imam drugače kupon za dva Big Maca za ceno enega. Menjam za 2 sličici za Životinjsko carstvo (manjkata mi 18 in 54, nova generacija).

[4] Zakaj, o, zakaj, mar ni nič več sveto?!