Ribogojnica + impro = Improgojnica

22. 03. 2015 | Uroš Ribič

V petek, 20. 3. 2015, se je v Španskih borcih dogajala prva letošnja produkcija Improgojnice. Podobno kot v ribogojnicah se v vsaj dveh bazenčkih tako novi kot tudi že bolj izkušeni improvizatorji izobražujejo ter rastejo do svojega potenciala. Nato pa jih nekdo lopne po glavi in zvleče v Impro ligo.

 

Če že omenjamo stvari, ki so se zgodile prvič, lahko povemo še to: prvi pomladni dan, prvo tekmovanje v prenovljeni Planici ter prvo moderiranje Katarine Veselko. Res je, Katarina je izgubila svoje moderatorsko devištvo na prvi pomladni dan ob vzhičenju nad zmago Petra Prevca.

 

Odlično glasbeno spremljavo so ustvarjali Jošt Cafuta Maček, Dan Pikalo in Matija Kuzman, operater svetil pa je bil Dušan “Dule” Tomič. Nastopajoči so izhajali iz dveh skupin, ponedeljkove pod vodstvom Jana Hrušovarja ter četrtkove pod mentorstvom Urške Mlakar.

 

Ponedeljkova skupina:

Jan Cunja

Klemen Četina

Mark Džamastagič

Gaber Intihar

Mitja Lovše

Mistral Majer

Maja Prettner

Jaka Andrej Vojevec

 

Četrtkova skupina:

Veronika Hana Grubič

Domen Kern

David Logar

Maruša Pangeršič

Rok Škrlep

Domen Žalac

 

Ogrevanje vseh šestnajstih gledalcev je v duhu dneva sreče bilo sestavljeno iz gledanja drug drugega v oči in zahvaljevanja drug drugemu za prisotnost. And the crowd went mild. Ogrevanje improvizatorjev je bilo malce bolj živahno, z Marušo in Markom, ki sta šla na piknik v igri Le kaj rabim. Vegetarijanka Maruša je prinesla pijačo, Mark pa poleg velikega kosa mesa in žara tudi karfijolo – Klemna z njegovo prepoznavno frizuro. Konec dober, vse dobro, Maruša se je odpeljala s svojim darilom, kolesom, v sončni zahod.

 

Prva se je predstavila četrtkova skupina s svojim Tri mono na curlingu skozi oči Maruše, Domna K. in Roka. Navdušena navijačica zaliže sodnika (Rok) pod pretvezo prve pomoči, ko ga je kegelj (kamen za curling) zadel v glavo. Ubogi igralec (Domen) ostane sam na ledu, ugasnejo mu luči, navijačico pa pospremijo ven iz dvorane, kjer nato čaka in ne dočaka svojega omiljenega sodnika.

 

Druga je bila na vrsti ekipa ponedeljka, najdaljšega dneva v tednu. V Verigi so prikazali dolžniško razmerje, ki se je začelo med podnajemnico Mistral ter stanodajalcem Klemnom in se nadaljevalo med Klemnom, ki je bil dolžan denar Anžlovarju (Jaka). V nepričakovanem in morda ne ravno najbolj razumljivem obratu v prizoru med Anžlovarjem in učiteljico (Maja) se je pokazalo, da je prvi tiran osnovne šole, ki ustrahuje sošolce in krade svinčnike ter radirke. V tej točki je njihov mentor, Jan Hrušovar, tako zelo zavil z očmi, da je odmevalo po dvorani. V predzadnjem prizoru se je edina učiteljica na šoli zagrebla za mesto nesposobnega ravnatelja z izkušnjami iz vojske (Mitja), v zadnjem pa je sedaj brezposelni ravnatelj obiskal hčer Mistral, ki je upala, da bi lahko postala učiteljica. Mitja je od vsega hudega umrl.

 

Po potočenih solzah v občinstvu je sledil TV Dnevnik z živalskimi pridihi. (Rok – voditelj, Domen Ž. – sovoditelj koza, David – komar s terena, Veronika – športna  hobotnica ter Maruša kot kača z vremenom.

Voditelja Branko Naočnik in Janko Kozlevčar sta povezovala novice. S terena se je oglasil David, ki je intervjuval Petra Prevca (“Ko si v  zraku, to res čutiš.”). Sledila je šokantna novica, da je umrl zadnji primerek luskarice, sovoditelj Domen Ž. je pojedel papir z novicami, takoj zatem pa je bil skoraj pojeden s ssstrani vremenarke Marušše, ki ga je sikajoče ovila in ga poskušala pojesti. Kozlevčar res ni imel sreče, ker je isto poizkusila tudi hobotnica Veronika v športnem kotičku. V kaosu se konča večerno javljanja s 24žur.

 

Ponedeljek se je vrnil na oder z disciplino Od P do P, v kateri sta Gaber in Maja kot sodelavca v botaničnem vrtu razvijala pristno ganljiv odnos med dolgoletno vrtnarko in njenim vajencem, ki se je vanjo zaljubi. Izkazalo se je, da je Boris (Gaber) poročen in ima hčerko, prav tako pa ima težave z abecedo. Še modrost moderatorke: “Kdo ne bi hotel biti (z njo), česarkoli se dotakne, zraste.” #čeveškajmislm

 

Sledil je tretji prizor četrtkovih gojencev, Trikotnik (Maruša, Veronika, Rok), ki je prikazoval nemi film – Vidra (Veronika, Rok), kung-fu film Rjoveči ris (Maruša, Veronika) ter zgodovinski spektakel Kruh (Rok, Maruša). Trikotnik se je zelo hitro spremenil v krog/premico/neki s prostimi menjavami in preskoki med prizori. V nemem filmu sta Rok in Veroniko našla vidro, se z njo igrala, jo hotela odtujiti drug drugemu, na koncu pa jo spustila nazaj v naravo. V dramatičnem dokumentarcu o kruhu sta Rok in Maruša ustvarila nekvašen kruh, v kung-fu sagi pa je bila Veronika pomotoma zabodena v dvoboju. Prikazana je bila tudi sinhronizacija tujega filma.

 

Didaskalije Mistral in Mitje so prikazale konflikt med serijskim kradljivcem bencina ter prodajalko na bencinskem servisu. Mistral je kot prodajalka izživela skrite sanje vsakega delavca v storitvenih dejavnostih, ko je Mitjo šokirala s svojim paralizatorjem.

 

Predzadnja disciplina predstave je bila Kdo je Slavko v rokah varovancev Urške. Veronika Hana in  Domen Ž. sta se kot študent in kuhar na Odprti kuhni bala prihoda inšpektorja z eno nogo, ki vedno grdo gleda, nogo pa je izgubil zaradi malarije (David). Ima tudi grdo soprogo, ki dobesedno ubija s pogledom (Domen K.). Študent je pogledal grdo gospo v oči in umrl, kuhar in inšpektor pa sta ga panično oživljala. Na koncu so vsi preživeli!

 

Predstavo so zaključili ponedeljkovčki Jana s Spremen! Mistral kot režiserka, Mark in Jan v vlogi odvetnika in morilca. Po začetni zmedi, kdo je morilec in kdo odvetnik, je morilec začel podoživljati svoj zadnji umor (“Dušite me!” – SPREMEN! – “Ja, dej še!”). Izkazalo se je, da je to odvetnikov prvi primer ter da je pomotoma morilčevo priznanje sporočil celotni poroti v konferenčnem klicu. Moralna debata morilca, ki je le hotel ljubezen, se je zaključila v homoerotičnem koncu.

 

In to je bilo to.

DSC_4276

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.