Prekaljeni Kiksmen Zjajci in mlado čebulico

14. 01. 2016 | Žiga Regina
(Smo v veliki, skoraj grajski obedovalni dvorani, v ušesa leze prijeten zvok izpod prstov Roka Zalarja. Obiskovalci so videti lačni, brbončice migajo s svojimi malimi prstki in reditelj Rok Štemberger komaj vzdržuje red pred začetkom praktično polno obiskane gostije. Le nekaj stolov je nezasedenih. Za tako prestižen dogodek je bilo pač vnaprej jasno, da bodo nekateri kupili karto, ostali doma in se nato hvalisali, da so bili del spektakla. Jan Hrušovar s popolno osvetlitvijo pričara romantiko, vredno najboljše haciende, in Maja Trampuš, gastronomska mecenka, primeceni na oder.)

 

 

Končno smo v nedeljo 10. 1. na svoj račun prišli vsi ljubitelji okusov, strukture in domiselne postrežbe. V Dijaškem domu Tabor so se v tokratnem kuharskem dvoboju udarili mladi energični Zjajci in izkušeni starani Kiksmen. Sodnici dvoboja sta bili Ajda Pretnar in Sara Šoukal, tudi sami lastnici več Michelinovih zvezdic in mojstrici par excellence. Določili sta, naj večerjo sestavlja 5 hodov in 1 laufer. Posebnost večera je bila ta, da sestavine za vsako jed določi občinstvo, glede na svoje želje, potrebe in seznam prisotnih alergenov.

 

Za hladno predjed (francozi ji pravijo intró) so Kiksmen fantje postregli poskočna jajčka na posteljici iz igrivosti. Tudi Rahela je želela pomagati, a ji niso dovolili, ker pač nima jajčk. Da bo njihova nedeljska večerja zares nekonvencionalna, je dokazala, ko si je iztrgala jajčnike in skupaj s fanti dodala: »Dons vsi igramo z jajci!« Spraševali smo se, na koliko načinov jih znajo servirati …

 

Zjajci so svojo predjed – zanimivo – ponudili kar iz potujočega kombija. Njihov osebni reditelj jih je zaustavil, češ: »Eeeej, s čim ste pa vi to prišli?!« in odgovorili so: »Zjajci!« Izkazalo se je, da v dvorani sedi sama ljubljanska smetana, ki iz principa bolj ceni nekonvencionalnost. Takoj po ogrevalni disciplini so zato jedi najprej pripravljali Gorenjci. Bo ta prednost odločilna?

 

Pred prvim hodom so vsi skupaj postregli s kratkim lauferjem. Publika je bila navdušena že ob prvem, poskusnem grižljaju, kar mi je dalo vedeti, da so zares sestradani. Celotna jed je bila bogata z gibanjem in blago začinjena z besedami, kar je delovalo nadvse prepričljivo. Bravó!

 

PRVI HOD: Menjava

V tej umešani jedi so Kiksmen za sestavine dobili dedka, očeta in sina. Sin je želel postati del mesarske družine kot njegov oče pred njim, dedek pa je bil nepisani vodja iniciacije. Mladi mož je v 1. koraku 5-delne iniciacije moral zarezati v malega telička Tetija, a se je odločil, da noče živeti s temi krvoločnimi ljudmi, ki živijo po načelu: »Pri nas je meso meso, prjatli pa prjatli.«
»Ne samo, da ne bom ubil Tetija, postal bom vegetarijanec! Ne! Vegan!« se je zaslišalo s krožnika in zasuk v okusih je poskrbel, da so bili gostje vidno ganjeni.

 

Zjajci so morali kuhati iz žetve. Kakopak so kuhali v stilu kmečkega turizma, s ščepcem mestne gospe. Nezaupanje med meščanko in kmečkim parom je preraslo v ljubosumje, ljubosumje je preraslo v zaradi srpa uničeno manikiro. Konec jedi ostane naši domišljiji, a večina gostov sluti moža na posteljici iz meščanke. Krasna napetost, a nekoliko preveč umešano in Kiks dobi prvi 2 točki!

 

DRUGI HOD: Veriga

Tokrat Kiksi iz hladilnika vzamejo postapokaliptično Evropo. Iz nje skuhajo jedrnato zgodbo, ki na jeziku deluje tako: 2 krepka moška se najprej družita ob ognju. Enemu so Krakarji, ti bolni izrodki ptičev, vzeli ženo. Jih bo drugi premagal? Nato ovdoveli moški drugi ženski pove, da mu je huda, ona pa že ve »kaj se s tvojimi babami zgodi«. Krakar ugrabi moškega, moka in puške mu ne morejo do živega in potencialni junak z začetka zgodbe raje postane eden od Krakarjev s small talkom: »Pondelki, m?« Izjemno, ravno prav slano, rahlo pekoče.

 

Zjajci dobijo v delo srednjo šolo za superheroje. Iz nje skuhajo avdicijo z lastovko in gašenjem požara, pogosto se omeni samozavest. Samozavestno dekle je sprejeto na mesto učiteljice superherojev, za plačo pa želi le 2 banani, ki jih bo nesla svojemu otroku. Kljub celostni jedi, ki daje v poduk, da požrtvovalna in samozavestna mama JE superheroj, občinstvo obožuje pomokane Krakarje s pirejem krepkega moškega. 4 : 0 za Kiksmen, Zjajci bodo zdaj morali poseči po nuklearni kuhinji.

 

In v ravno pravem trenutku je čas za medsebojni kuharski izziv, oz. TRETJI HOD! V duhu nuklearne kuhinje Zjajci izzivajo Kiksmene, naj sestavijo polnovreden obrok iz … TIŠINE (… šine … ine …).Ozračje postane blago misteriozno.

 

Kiksmeni ustvarijo dušeni telekomov center, postrežen v 3 majhnih kockah, z vmesno anketo. Sredici dveh kock – komunikativna Rahela in Stare – se na koncu elegantno združita v sočasnem dvigu slušalke in »tako se je rodila ljubezen v telekomunikacijskem centru«. Skuhano z ljubeznijo, lahko pa bi postregli ščepec več hrustljave tišine.

 

Zjajci svoj izziv ustvarijo iz piratov. Na palubi (op. p.: krožniku) se znajde bruhanje in sodnika prvič v večeru uporabita hupo. Iz njunih pogledov razberemo: »Tudi nekonvencionalno ima svoje meje. Tukaj imate nov kos piratov, skuhajte nam nekaj drugega!« Tokrat so spekli mlado talko, ovito v skrivnostni zaklad, za prilogo pa črnega in belega galeba pismonošo. Ob zadnjem grižljaju jedi izvemo, da je zaklad pismo, da je pismo ljubezensko in da je kapitan ladje oče mlade palubarke. Bolj okusno, celo popolno zapečeno, zato tudi točka Zjajcem in 5 : 1.

 

Kiksi pa, ker so znane zvezde kuharskih šovov, V ČETRTEM HODU izzivajo, naj bo naslednja jed povezana s televizijo. Za vmesno glasbeno točko, ki naj bi blagodejno vplivala na prebavo gostov, se znajdemo v videospotu za Titanikovo pesem My Heart Will Go On, kjer pa se mlada Kate (sodnica Sara) poškoduje in spéctacle se nadaljuje s sodnico Olivijo. (Pa naj še kdo reče, da je sojenje improviziranih pojedin lahko delo!). Po menjavi sodnic se Zjajci vrnejo k prvobitnosti človeške kuhinje. Postrežejo nam Tarzana à la črno-beli film, na istem krožniku pa še Tarzana à la hollywoodska uspešnica. Sestavine plešejo in ena od njih Tarzanu izreče moto prihajajočih kuharskih trendov: »Sploh ni tako ogaben!« Res ni tako ogaben in s svojo jedjo, predvsem pa njeno dualno postrežbo, vržejo rokavico Kiksmenom. Izzvani pripravijo klasične Zmenkarije, v njih pa izstopa gospa gajstna ko hudič, ki izbira med »mama je najboljša ženska« moškim, zdolgočasenim hipsterjem Philipppom in večnim romantikom Pierom. Glede na njihovo (ne)poznavanje čebel in bolezni vareje/Maraaye/diareje/ureje izbere romantika, ker edini ve, da ni nuklearne kuhinje in miru v panju brez velike količine dima. 7 : 1 vodijo Kiksmeni.

 

Zadnji, PETI HOD, pa je omejen s sodniško zahtevo, naj se vse vrti okrog glavne sestavine: novoletni čas z novoletnimi zaobljubami. Na krožnikih se znajdejo bodibilder na pohodu (Zjajci, jasno, že z imenom nakazujejo, da so kralji proteinov) in Mihova selitev (Kiksmen). V mislih gostov ostane: »10 kg, Her**life, težavni bicepsi, Amorrr in poglej ti moje mišice, pol pa pejt stran,« ter: »konec masturbacije, Ljubljana, mamine solze, težave z najemnino in glodavci ter končna vrnitev domov.« Vse prijetno sočno, nekako zdravo in s pravo mero sladkosti za konec. Supérieur!!

 

Končni rezultat dvoboja je: Kiksmen 7 Michelinovih točk, Zjajci 2. Dokazali so, da občinstvo vsaj ob nedeljah še vedno ceni dobro uležano meso (op. p.: Prosim, ne jejte Tetija!), nimajo pa nič proti, če je ob vsakem grižljaju čutiti svež, talentiran rumenjak, iz katerega se bo zdaj zdaj rodil sočen gallus petelin.

 

Imenitno par excellence, kot se spodobi, smo po koncu dvoboja še malo jedli – Ema Karo nas je pochefila z domačim sladko-slanim bifejem, od vsega dobrega pa vam sam lahko le še elegantno izbruhnem tale zapis.

 

Do prihodnjič – DOBER TEK!

 

IMG_7637

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.