Na osmi dan je _____ ustvaril/a Roke, 22 let nazaj je Gledališče Ane Monro ustvarilo Impro ligo!

02. 12. 2015 | Ema Karo
(Reportaža izraža subjektivno mnenje avtorja in ne predstavlja nujno mnenja Impro lige kot projekta in skupnosti.)   Za informacijo o zmagovalcu pa boste morali prebrati reportažo.

Prisotni in prisebni:

  • Moderator: Žiga Regina
  • Tehnik: Rok Bohinc
  • Sodniški ekscelenci: Tim Kern in Eva Nanut
  • Glasbenik: Rok Šinkovec
  • Njena ekscelenca: torta
  • Minimalc 54 & Freš

 

29. 11. 2015 smo se ponovno zbrali v dvorani Dijaškega doma Tabor. Kvaliteta gledalcev je nadomestila rahlo umanjkanje njihove kvantitete[1], sploh pa je v vlogi moderatorja blestel Žiga Regina, ki je sproščeno in učeno krmaril med disciplinami. Za naše tehnične potrebe je skrbela ekipa Rokov – Rok Bohinc na tehniki, Rok Šinkovec na glasbi in Rok Štemberger na varovanju. Ničesar nam ni manjkalo.

 

V intru so nam Freš pokazali, da so sveži kot piščančkasti padawani, in nam zamrmrali uvodno skladbo Vojne zvezd, Minimalc 54 pa je stavil na našo požrešnost in nam je požrtvovalno dostavil torto: »Če ne bo šlo drugač’, vas bomo podkupil.« Če damo teorije zarote na stran, moram obelodaniti, da je bila torta dejansko namenjena Impro ligi, ki je praznovala že svoj 22. rojstni dan, tako da: Vse najboljše, Liga, še na mnoga leta, in hvala, Maruša, dobro je bilo!

 

V ogrevalni disciplini smo spremljali slepi stop, hkrati pa smo opozorili na dejstvo, da Liga s to disciplino ne diskriminira slepih, tako da: Slepi, go!

 

Tekmo so otvorili Freš z disciplino Spremen’!. Spremljali smo Tončkov prvi dan v vrtcu in se čudili spremembi ponujenih prostočasnih dejavnosti v sodobnih vrtcih. Ko sem bila jaz mlada, smo secirali le peskovnike, da bi našli izgubljene zaklade, ne pa lam pri živem telesu! Znanost! Minimalc 54 so nam prikazali dogajanje v astronomskem observatoriju, spremljali pa smo spor in rivalstvo med profesorjem Struno in njegovim učencem Petrom, ki se je na koncu končal z razstrelitvijo lune: »Zakaj bi bila na nebu, če je lahko v naših srcih?« Pohvale gibalnim in obraznim sposobnostim ekipe Freš, krmarjenju in simpatičnemu koncu prizora ekipe M54 in še posebna pohvala glasbeniku.

1 : 1

 

V Sinhru ena na ena so nam Freš prikazali odnos med upravnikom in stanovalcem. Zadnji je že nekaj časa zamujal z najemnino in je imel srečo, da ima tako dobrodelno in priljudno najemodajalko, ki deluje tudi kot prostovoljka za Glupe, tako da mu je potem dolg odpustila. Konec dober, vse dobro. M54 so nam prikazali odnos med žrtvijo in roparjem. V napetosti smo spremljali menjavo razmerja moči, ko se je razkrilo, da žrtev premore vrtne škarje, fobijo roparja, pa potem spet zmagoslavje roparja, ko so se škarje umaknile. Na srečo so nastradale samo rože! Be still, my heart!

2 : 0 za Freš

 

Prvi izziv so postavili M54, šlo pa je za prizor z mačko. Freš so nam pokazali dan v življenju mačke. Spremljali smo mačko Patricijo, njene vsakodnevne aktivnosti in večerni zmenek z mačkom Felixom. Minimalc 54 so nam prikazali mačjo perspektivo nekega dogodka. V tem primeru – poroke. Te potem nismo čisto uzrli, ker je lastnica mačke zapustila svojega do mačke sovražno nastrojenega zaročenca. Edino prav. Pohvale mačkam v prizoru. Najraje bi vas kar posvojila, če to ne bi bilo tako zelo narobe.

2 : 0 za Freš

 

Drugi izziv so postavili Freš, šlo pa je za prizor z metaforami/reki. Minimalc 54 so se odločili, da bo ena oseba v prizoru govorila samo v rekih, občinstvo pa je podalo lokacijo: radijski studio. Spremljali smo oddajo Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade, glavna gostja pa je bila pisateljica Marjana, ki se je povzpela iz male ruralne vasi v ugledne pisateljske kroge. Med voditeljico in gostjo se je sčasoma razvila obojestranska simpatija, ki se je zaključila s strastnim poljubom – »Podarjenemu konju se ne gleda v zobe.« Freš so nam prikazali etimologijo pregovora, in sicer: »Osel ne gre dvakrat na led.« Spremljali smo osla na ledu in ganjenega drsalca, ki je nesrečnemu oslu priskrbel drsalke, samo kaj, ko je osel enkrat na ledu že padel in ne gre več nazaj. Točke za zgrešen pregovor na koncu: »Osel gre sam dvakrat na led,« drugače pa kar parada smešnosti, sploh z vmesnimi vzkliki kot: »Težke emocije!« Pohvale tudi čudoviti poetičnosti M54; kot komparativistka sem bila kar zadovoljna.

2 : 0 za Minimalc 54

 

Tretji izziv so postavili sodniki, zaželeli pa so si kratke minutne prizore. Minimalc 54 so se odločili za Čajniz Box, pobralo pa se je naslov: Vsak dan zmagam. Spremljali smo priprave na skok, pa potem zmago, to pa smo kasneje videli v treh žanrih: najstniška komedija, grozljivka in partizanski film. Prvo se je spremenilo v metaforičen skok – povabilo simpatije na zmenek, drugo v grozljivo situacijo s prilepljenimi pancerji, tretje pa v kurirstvo in kamuflažo s sračjim gnezdom. Freš so se odločili, da bodo prikazali par prizorov na podano splošno tematiko, ki je v tem primeru bila zaščita. Ugotovili smo, da so kondomi baloni za odrasle, da imaš lahko preveč ščitnikov za rolanje, da so predsedniki včasih podobni opicam, da je vojska nevarna, da se na poroki zaobljubi za vedno in ne z vsemi, da besede pomenijo več kot dejanja, ko stojiš pred roparjem in da vsaka žičnata ograja rabi še jarek s pelikani.

1 : 0 za Minimalc 54

 

S to disciplino se je tekma tudi zaključila in radostno smo planili na torto, ki je šla tako hitro, da je fotografinja niti ni mogla zajeti v vsej njeni veličini. Kar se tiče tekme pa moram reči, da je bilo simpatično doživetje. Različna stila igranja obeh ekip sta se všečno dopolnjevala, tako da smo imeli nekaj za vse okuse, posebej pa bi pohvalila še moderatorja in glasbenika, ki sta pričarala izjemno prijetno vzdušje. Do naslednjič!

IMG_3189

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.

 

[1] Če berete tole, pa vas ni bilo na tej tekmi (ali pa tudi, če ste bili), vljudno in prisrčno vabljeni na naslednjo. Če ne drugega, boste lahko potem pravičniško žugali nam, reporterjem, in našim potencialnim zmotam.