Februarska zimska idila

04. 02. 2015 | Uroš Ribič
Noč, tema, mraz, sneg. Množice ljudi, ki preklinjajo bogove vremena, cel kup nesrečnikov, ki so se vdali v usodo, mokre noge. Prvi februar, kot bi ga opisala večina ljudi. A po drugi strani večina ljudi ni vedela, da se lahko skrijejo (vsaj za nekaj časa) v prijetnih halah toplega dvorca Španskih borcev. V najgloblji, najtemnejši dvorani se je dogajal najtoplejši, najprijaznejši in nasploh prijetno poletni dogodek: četrtfinale Impro lige.

Kar nekaj obiskovalcev je napolnilo veliko dvorano Španskih borcev, obetal se jim je večer zabave, druženja, veselja. V kotu odra je na harmoniko igral Rok Šinkovec, za osvetljavo pa sta skrbela Anže in Leon (ker sta skrivnostneža v temi, zviška gledajoča na uboge množice, sta njuna priimka ostala zavita v misterij dvorane).

 

Nenadoma se je na odru prikazala skrivnostna svetlolasa visoka pojava dolgih udov in širokega nasmeha. Peter Frankl, ljubljenec src gledalcev Impro lige, je v energični, dramatični predstavitvi zlomil kemični svinčnik, ki mu ga je nato nadomestila ljubezniva dobra duša iz publike. Publika se je ogrevala z ritmičnim, mrmranjem lomilca jezika “pešec pešači čez cestišče”, ki je na koncu dosegel že ubranost in jakost kulta. Sodnika večera, Sara Mekinc in Dragan Nikčević sta Petra tudi povzdignila v viteza tretjega kemika.

 

Uvodne točke borcev večera za ultimativno trofejo, pokal Impro lige, so se začele z ekipo Freš in provokativnim hranjenjem s čokoladnim pudingom. Pud Inc. so se nemudoma odzvali s plesom brezgrudičnih morskih vetrnic.

Ljudstvo se je odločilo, da bo nagradilo predrznost in svežino, pred tem pa so se improvizatorji na odru v ogrevalnem Stop! spraševali, od kod prihajajo ljudje.

 

NAJ SE IGRE PRIČNEJO!

 

Prva disciplina na tem dogodku olimpijskih razsežnosti so bile Didaskalije. Inkvizitorji Freša so zažigali ljubitelje Michaela Jacksona, medtem ko je pomočnik vrhovne inkvizitorke podvomil v svojo karierno izbiro, želatinasti puding pa je predstavljal poletno rezanje orjaške lubenice in sušenje kopalk. Odločitev ljudstva in sodnikov je bila enotna: spomini na socialistične počitnice na Hvaru so pozimi bolj mamljivi kot pa zažiganje heretikov.

 

3 : 0 za Pud Inc.

 

Krvne vezi so v zgodovini krojile vse večje dogodke, prav tako kot v Rodbini. Prejemniki sodniške točke (in vseh ostalih do sedaj) so v svojo joga-master družino sprejeli MC Olivijo, ki je spoznala Yodo in ugotovila, da so v prostem času skrivnostni vitezi. Tako kot Batman, vitez teme. Sveža družina iz vesolja je naskrivaj pospravila truplo in genialna imitacije sesalnika Roomba jim je prinesla tri točke.

 

3 : 3

 

V skladu z določili tekmovalnega pravilnika za letošnjo sezono je prvi prizor sestavila skupina Freš, ker je ob izenačenju dobila zadnjo podeljeno sodniško točko. Raznolikost in večpomenskost dveh stavkov so prikazali v radijski sobi, kjer je bil šarmantni voditelj z ameriškim naglasom večkrat zavrnjen (“Ne pomeni ne!”) s strani zvedave pomočnice, ki je bila navdušena nad orožjem (“Kakšnega kalibra je to?). Istočasno je vodil pogovor s svojim gostom, ki je imel veliko pripomb (“Zakaj mi to delaš?”), prav tako pa je demonstriral čustveno širino in uporabnost velelnika (“Splezaj nekam.”).

 

Desert večera se je izkazal z Lukovo zgodbo o krizi zavedanja (“Mar je to res?”) in dvomih o zabavnosti drugih (“Nisi smešen.”), Jošt pa je izražal sveto prepričanje v troedinost (“Nazadnje ko sem pogledal, so bile še tri.”) ter srečo (“S teboj sem srečen.”). Tekmovanje za najboljšo pustno masko je vodil Žiga, poleg velike dinamičnosti in gibalnih veščin v prizoru pa jim je tri točke prinesel tudi pravljični konec z romantično delitvijo glavne nagrade – krofa.

 

6 : 3 za Pud Inc.

 

Sodnika sta v sodniškem izzivu pokazala svojo pravo naravo; ker sta se naveličala ljudi, sta želela od obeh ekip videti prizor brez človeških bitij. Vodilna poslastica večera je prikazala igro mačke in miši v nebesednem srečanju flamingov ter deževnikov. Spet se je pokazala gibalna spretnost vseh nastopajočih, ki je naslikala realistično sliko krute narave ter oglašanje deževnikov – “deždež”. Nauk zgodbe je bila obveznost prehrambnega kroga. Ter najbrž, da si to, kar ješ.

Na Grudi Z-35 pa se je dogajal nov, še ne viden, popolnoma Freš prizor. Dokumentarec o življenju Siriusa, grudniškega (grudovskega?) ustvarjalca čudeža hip-hopa in zakonika, ki se ga držijo vsi hip-hop Grudniki. Skratka hip-hop Jezus na drugem planetu. Prišlo je do razkola med sodniki in publiko, prvi so podelili točko Pud Inc., drugi pa so se navdušili nad simpatičnimi humanoidnimi vesoljčki.

 

7 : 5

 

Nenadoma se je v dvorani dramatično zabliskalo in zadišalo po pečenem toastu. Izziv (žal že eliminiranih) Novopečencev je bil: muzikal.

V času za premislek in koordinacijo skupin se je pojavil znan slovenski raper 50 Franks, ki je zarapal kratko šalo o snegu in kokainu. Po tretjem ugašanju luči ga je (malo neupravičeno) z odra dokončno odgnala hupa pravice.

 

Prva je bila na vrsti vodilna slaščica večera. Deležni so bili prave plohe kontroverznih predlogov. Od PMS-ja, vojne kot edine higiene sveta, Green dragons the musical, vse do osebnega favorita loh-bi-te-ful-nežno-štihnu. Končna milostna izbira je bil koncept prihajajoče nevihte. V tem prizoru so pudingovci muzikalično gradili hišo, preden bi jih dohitela nevihta. V dramatičnem obratu je eden od delavcev končal v hiši, preostala pa v romantičnem objemu smrti, ko ju je zlovešča nevihta ujela.

Zadnja priložnost osvežilcev Impro lige, da si priborijo zmago. Dramatična tematika, ko nekdo pusti nekoga pred oltarjem: tokrat je nevesta ljubila ženinovo pričo. Muzikal je tu prešel v geto poroko s karizmatičnim duhovnikom, zaprepadenemu in zapuščenemu ženinu pa je iz teme posijala luč v obliki nevestine družice.

 

Tako se je končal zadnji prizor prve tekme četrtfinala najprestižnejše lige gledališke improvizacije*. Strasti so bile v tej točki na vrhuncu, navdušenje gledalcev se je med ekipi enakovredno porazdelilo, takisto točke, sodnikoma pa je bila bolj všeč svežina drame pred oltarjem.

 

Zaključne prijateljske discipline ni bilo, ker v četrtfinalu ni več prijateljev, so le tekmeci. Konkurenca je ostra, ni prostora za odpuščanje (ali pa je moderator pozabil). Končni rezultat 8 : 7 za Pud Inc. Dobremu boju navkljub se je izkazalo, da puding zdrži dlje kot sveža zelenjava.

DSC_2881

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.

 

*V Ljubljani.