Izsesavanje mesije

24. 12. 2014 | Matjaž Peklaj

Priča sem bil peti tekmi osmine finala letošnje Impro lige. Nasproti so si stali Trotlziher Maheri (brez J-ja) in Pud Inc., med njimi je spretno krmaril moderator Toni Cahunek, sodili sta Alja Cerar Mihajlovič in Urša Strehar Benčina, tehniciral je Jan »jaz imam pa samo en priimek« Hrušovar, kdo točno je delal glasbo sem pa pozabil, je bil pa dober. Pudingi so se v intro točki predstavili s praznično večerjo, Maheri pa z iskreno izpovedjo o tem, kako jih polovica manjka pa še nič niso vadili za povrh.

 

V Knjižnem molju so Pudingi delali v pekarni, ki jo je obiskal gost, ki je bil nekakšen mesija. Ob tem se poraja vprašanje – ali je naključje, da mesija in mesiti zveni podobno? Mislim, da ne. Žiga je dobro sodeloval v prizoru, soigralci pa so mu tudi dali dovolj časa za replike, kar pa sem pogrešal pri Maherih.  Ti svojemu bralcu skorajda niso pustili do besede in so se z ribanjem palube raje ukvarjali kar sami. Blendor je sicer dobro zastavil svoj lik šepavega kapitana, nastavek za prizor je bil zanimiv, a je žal sčasoma zvodenel. Vse tri točke za Pud Inc.

 

Pudingi so šli Mal naprej pa mal nazaj po rojstvu mesije. Naključje (glej zgoraj)? Mislim, da ne. Prizor, ki je rahlo spominjal na perspektive s tekme v Mariboru, je bil zelo gledljiv. Pudingi so do potankosti izkoristili prednosti predloga, prizor pa sta odlikovala odlično gibanje ter suverenost nastopajočih. Maheri so dobili malenkost nehvaležnejši predlog (čeprav je težko najti dogodek, ki je ekvivalenten rojstvu mesije), in sicer iznajdbo glasbe. Po slabih dveh minutah naključnega petja in brezciljnega postopanja po odru se je takoj po imitaciji heavy metal kruljenja oglasila še hupa, Maheri pa so skušali prizor ponoviti kar tak, kot je bil, le z nekaj lepotnimi popravki. Ki so sicer učinkovali, a ne dovolj – ponovno vse tri točke pudingom.

 

Šš-š je bila verjetno disciplina večera. Luke je bil vitez na belem konju, Jan je bil Zlatolaska, prizor je bil fenomenalen, češnjica na vrhu smetane pa je bil še zmaj, sestavljen iz Olivije in Jošta. Težko je iti na oder po tako dobrem prizoru in skušati konkurirati, a v tej disciplini so zasijali tudi mladi Štajerci, ki so s spretno uporabo pantomime naredili zanimiv, komičen prizor na podlagi predloga »izsesavanje« hudiča. Prizor je sicer malenkost padel v zadnji minuti, ko je bil na vrsti govor, in smo ugotovili, da gre pravzaprav za prodajo od vrat do vrat, vseeno pa je pustil dober vtis. Točke pa so vendarle ponovno romale v roke fenomenalnim Pud Inc.-om in tekma je bila odločena.

 

Tu sem nehal gledati, ker me zanima le rezultat. Šala. Še sem gledal. Na vrsti je bil izziv sodnikov, ki je tokrat ekipama naročal, da je treba nekaj storiti zadnjič. Pudingi so si izbrali razvado, dobili voajerstvo, ga izvedli z nekaj zmede pri tem, kje je meja med hišami, pa tudi zaključek ni bil katarzičen, Joštovemu popizditisu navkljub. Maheri so imeli zadnje predavanje učiteljice, kateri so poklonili tri “darile”, kot radi rečejo sami. Prizor je bil mlačen in ni imel pravega zapleta, spominjal je na kramljanje ob kavi, je pa vseeno imel dovolj komičnih elementov, da je bil povsem gledljiv. Tu so Maheri pobrali točko občinstva in točko sodnikov, morda zaradi tega prizora, sumim pa, da tudi na račun prejšnjega, kjer so zabeležili ničlo dobri igri navkljub.

 

Zadnje dejanje večera je bil še izziv neke zelo simpatične ekipe, ki se imenuje Vse najboljše!. Narekoval je, da morajo improvizatorji predstaviti nov šov, Slovenija ima cement. Rigidno strukturiran izziv ni dopuščal veliko manevrskega prostora, Pud Inc. so pobrali tri talente in navdušili z vsemi tremi – zrenjem v oči, jodlanjem, predvsem pa prepevanjem na sesalec, kjer je Žiga dejansko vtaknil cev prižganega (!) čistilkinega sesalca v usta in nato nekaj prepeval. Kasneje mi je zaupal, da to ni bila najboljša odločitev v njegovem življenju. Nagibam se k temu, da mu verjamem. Maheri so vzeli še ime sponzorja, ki so ga spretno prikazali pred samim dogajanjem, nato pa so nanj pozabili, kot se to rado dogaja. V prizoru je bilo več govora kot akcije, kar se je Maherom pravzaprav dogajalo skozi cel večer in v veliki meri botruje rezultatu. Vse tri točke so romale zmagovalcem, tekma se je tako zaključila, napis na tabli pa je bral 13 : 2 v korist ljubiteljev Dr. Oetkerja.

 

Predstava se je na trenutke vlekla, a so bili določeni prizori tako dobri, da nikomur ne more biti žal, da si jo je ogledal. Vitez in princeska sta denimo naravnost neponovljiva. K razvlečenosti je na trenutke prispeval tudi moderator, ki je v silni želji pobiranja dobrih in uravnoteženih predlogov to občasno počel precej dlje, kot smo si v občinstvu želeli. Sodnici sta svoje delo opravili dobro, tehnik pa odlično, saj je često nasmejal publiko s kratkimi izbruhi komuniciranja z moderatorjem.

 

Trotlziher Maheri se od Impro lige za letos poslavljajo. Jasno je videti, da njihov voz trenutno vleče Blendor, ki pa občasno pod pritiskom, da mora nekaj storiti, verjetno nehote ovira soigralce. Ostali trije so bili praviloma kar preveč bojazljivi, vsem skupaj pa se je poznala odsotnost vaj in soigralcev, na katere so bržčas računali. Ob ustreznem vodenju vaj s strani kakšnega mentorja, nemara člana uveljavljene Bande ferdamane, bi iz jedra te ekipe lahko nastala zelo privlačna skupina. Želim si, da bi se odločili za to pot in vložili še nekaj truda v improvizacijo, ki se naposled vendarle ne zgodi kar sama od sebe, saj menim, da bi izvežbani lahko postali zelo zanimiv tekmovalec v Ligi.

 

Pud Inc. so se prikazali v zelo lepi luči. Navdušen sem nad enakopravnostjo članov, saj nihče zares ne izstopa, vsi pa so zelo suvereni, kar izjemno pripomore k avtentičnosti prizorov. Omenil bi edino le, da sem večkrat imel občutek, da na odru nimajo izdelanega lika, ampak vsaj polovično igrajo sebe, kajti liki istih igralcev so imeli pogosto podobne karakteristike. V bodoče lahko še malo delajo na razgibanosti v tem pogledu, sicer pa večjih pripomb nimam, ob ogledu vseh njihovih prizorov (morda z izjemo četrtega) sem se odlično zabaval.

 

Pud Inc. zasluženo v četrtfinale, 5 jih že imamo, 3 še dobimo v 2015, potem pa bomo videli, kdo, s kom in kdaj. Počasi do finala. Trnov pot.

DSC_1299

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.