Kulturni program

27. 01. 2016 | Ema Karo
(poročilo za lokalni novičnik, lektura izostala)

 

Povezovalec: Žiga Regina

Glasbena spremljava: Rok Šinkovec

Komisija: Teja Bitenc, Sara Šoukal

Tehnična pomoč: Rok Štemberger

Nastopajoči: Spranci na balanci in Naši

Bral: Ivan Lotrič

 

24. januarja 2016 smo se na predlog Bogatajeve Marine, ki je čistilka na oddaji Ustrel’, in se zato spozna na to, kaj je všečno mladini, zbrali na prvi improligaški predstavi v okviru društva. V občinstvu smo lahko ugledali marsikateri neznani in mlad obraz, tako da lahko govorimo o kar visokih upih za podmladek. Sprememba vsebine kulturnega programa je bila zagotovo  pametna odločitev.

 

Po uvodnem nagovoru povezovalca večera in začetnem glasovanju o smotrnosti kulturnega programa so nastopajoči začeli s svojimi uvodnimi predstavitvami. Letno povprečje rabe odrskih rekvizitov se je s to predstavo povišalo na presunljivih 56% odstotkov, kar vabi k razpisu za delovno mesto rekviziterja, vendar se z njim ne smemo preuraniti.

 

Prva je oder zavzela skupina Naši. Njihov skeč je prikazoval avdicijo v manekenski organizaciji, ogledali pa smo si ga v treh žanrih: grozljivki, romantični komediji in dokumentarcu o delavskih pravicah. Grozljivost formularja z lovkami je bila zaslužna za to, da je predstavo zapustilo par obiskovalk, dokumentarec pa je bil izobraževalen in poučen. Druga točka večera je pripadla Sprancem, ki so v botaničnem vrtu uprizorili ninja film, telenovelo in road movie. Obiskovalka Franca je na koncu pripomnila, da jo je telenovela kar malo preveč razvnela, ninja film pa je spodbudil nastanek krožka borilnih veščin, ki bo od petka naprej potekal v telovadnici dijaškega doma. Vabljeni! Občinstvo je bilo najbolj naklonjeno drugi skupini, tako da so jo nagradili z dvema točkama.

 

V drugi točki večera sta se skupini spopadli v skeču, ki ima naslov »Mrcine«. Naši so se kot flamingi spopadli z »global warmingom«, Spranci pa so se v obliki pand spopadli s korupcijo. Uvid v podobnosti med živalskim in človeškim svetom korupcije nas je v občinstvu sicer pretresel, ampak ne dovolj, tako da sta dve točki iz občinstva  romali skupini Naši. Če smem biti kritična, bi rekla, da ljudje ne marajo še na družabnih dogodkih poslušati o politiki, tako da zna biti to razlog za slabo oceno.

 

S tretjo točko se je šele začelo razburjenje, saj sta skupini začeli izzivati ena drugo. Spranci so postavili izziv Našim, navodila pa so zahtevala “najbolj zlobni prizor”. Skeč naših je prikazoval zaroko, tečno bodočo taščo in izražal nezadovoljstvo nad vegetarijanci: »Kdor ne žre prasca, tudi sedi ne.« Uprizorjeno geslo naše krajevne skupnosti nas je napolnilo s ponosom in mnogokatero oko se je orosilo.  Spranci so se spopadli z vohunskim filmom, želeli pa so uprizoriti, kako bo zlobnež zlomil vsa srca enega po enega. Nasproti se mu je postavil junak MC Hammer, ki je hudobca končno premagal s svojim plesom strasti. Občinstvo je ponovno dve točki podarilo Sprancem, par starejših obiskovalk pa mi je na koncu zaupalo, da jim je med plesom strasti postalo kar malo vroče.

 

Naslednji so izzivali Naši, ki so hoteli, da se prizor konča z drugimi osebami, kot se je začel. Spranci so prikazali dogajanje v angleškem mestu Newcastle in nas opozorili na zaroto anglikanske cerkve. Na tej točki je postalo jasno, da bi morali omejiti starost obiskovalcev, saj je pred nas priletela kletvica: d**********. Naši so si zaželeli poklic, kjer imaš izmene, ogledali pa smo si življenje kraljeve straže in pretresljivo smrt podanika, ki je branil svojo kraljico (»Umrl je zame, kdo bo naslednji v moji predstavi življenja«). Občinstvo je bilo kar malo v precepu, tako da se je povezovalec odločil, da si obe skupini zaslužita po eno točko.

 

Za konec smo si pustili najslajše in tako smo še komisiji pustili, da si določi kako pravilo. Članici sta si izbrali nekaj pozitivnega”. Spranci so si izbrali pozitivno besedo (prijateljstvo), prikazali pa so nam družno pripravljanje pice v piceriji. Naši so si izbrali neživljenjsko situacijo, občinstvo pa jim je naklonilo metanje žabic. Spremljali smo nezadovoljno učenko in njenega zločinskega prijatelja, ki naj bi bil v hišnem priporu.  Uspešno metanje kamna se je izkazalo za metaforo, da bo lahko kaj naredila s svojim življenjem.  Med občinstvom smo lahko videli zadovoljne mlade obraze, ki so kimali tej resnici. Res je, kar pravijo, v mladih je prihodnost. Občinstvo je še zadnjič podarilo svoje točke in dosodilo zmago Sprancem.

 

Končen rezultat večera je bil 6 : 3 za skupino Spranci, jaz pa moram pridati, da mi je zanj čisto vseeno, saj sem se pristno zabavala, vidno zadovoljni pa so bili tudi ostali gledalci. Upam, da nas bodo improvizatorji še kdaj obiskali in nam polepšali še kako nedeljsko popoldne, jaz pa vam obljubim, da vam bom spet vestno poročala iz središča dogajanja!

IMG_7959

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.