Zjajcev bilo preveč v hlačah za Naše

19. 12. 2015 | Miha Gazvoda
(Reportaža izraža subjektivno mnenje avtorja in ne predstavlja nujno mnenja Impro lige kot projekta in skupnosti.)

V nedeljo, 13. 12. 2015, smo bili priča dvoboju med najmlajšo in najstarejšo (a še vedno mlado) ekipo v Impro ligi, Zjajci in Naši. Tokrat je (brez “gulfanja pri ocenjevanju”, za razliko od Maestra) moderirala Sara Šoukal. Z big brother vložki glasu Srečka Katanca pa je za dodatne salve smeha poskrbel Jan Hrušovar, ki je sicer bil v vlogi svetlobnega tehnika.

 

Med ogrevanjem smo se gledalci na glas prešteli, bilo nas je 45. Kar je začuda več, kot je potrjenih[1] na Facebooku. In seveda manj, kot si jih taka predstava zasluži. Argument za slednjo trditev najdete tukaj, potrebno je le zamenjati besedo science z impro.

 

V intru so nam Zjajci predstavili novega dobrega moža, Dedka Zjajca, ki si je med občinstvom poiskal najbolj pridne pomagače[2]. Ne le pridne, temveč tiste z jajci. Naši so med držanjem napisa Mžaogni, sestavljenega iz posameznih črk, žvečili solato. Njihov slogan: “Naši – možgani so na paši!”

 

Prva disciplina je bila Mal’ naprej, mal’ nazaj, kjer smo videli dve minuti dogajanja po določenem dogodku in pred njim. Za Zjajce je bil ta dogodek poljub na šolskem plesu. Scena je vpletala vse elemente Dirty Dancinga (ki ga sicer nisem gledal), dih jemajoče plesne elemente, žvaljenje (sicer v zaodrju, ampak smo ga slišali!) in ljubezenski trikotnik. Naši so za dogodek dobili pretep v diskoteki, katerega so razrešili z epskim dvobojem macarene. Rezultat: 1 : 1.

 

Druga disciplina – Predavanje. Zjajčevska Uršula nam je odpredavala svojo grozno izkušnjo mutacije nosorogov in s tem povezane rasti nosu. Soigralci so jo dopolnjevali v vlogi didaktičnih pripomočkov (graf, telefonska številka za pomoč[3], njen prejšnji nos …). Naš Mihael nam je pojasnil nastanek in skrivno sestavo “une pite iz McDonaldsa”. Gledalci smo imeli priložnost videti, kako izgledajo vse jedi iz “Meka” v človeški obliki. Izobraževalno. In še vedno izenačeno, 2 : 2.

 

Za prvi izziv so Naši predlagali, naj bo v prizoru samo en zmagovalec. Zjajci so dobili odnos vitez in oproda. Iz začetne bitke z mlini na veter[4] se je prizor prevesil v boj vitezovih družic, ki so tekmovale, katera bo z boljšo špago[5] osvojila njegovo srce. Naši so uprizorili pogovorno oddajo za ali proti noši potapljaške opreme v javnosti. Zjajci so povedli s 4 : 2!

 

Drugi, Zjajčevski izziv, je bil slepi prizor. Naši so odigrali družino Vandrež, ki ji sredi večerje zmanjka luči. Portal v deželo čevljev pa so zakritih oči odkrili Zjajci. 5 : 3, pa ne za naše. Ups, Naše. Navijaška deformacija, če navijaš za Chelsea.

 

Sledil je še sodniški izziv – čustva. Naši so oder razdelili na polovici. Na desni naj bi bila čustva intenzivna, na levi šibka. Odigrali so mladoleten par, ki pričakuje rezultate testa nosečnosti. Na srečo je bil negativen, tako da sta lahko (ob petkih) še naprej uživala svojo mladost. Trem Zjajcem so bila določena različna čustva: gnus, “praznovanje vsega” in “vseeno mi je”, z dodatnim pravilom, da se ob dotiku dveh igralcev njuni čustvi zamenjata. Prizor v konjušnici je bil brez jajc in s preveč (prekladanja) gnoja. Zato je zapela, bolje rečeno zagodrnjala, hupa. Istega mnenja kot sodnika so bili tudi gledalci, ki so z bučnejšim aplavzom nagradili Naše.

 

Razglasitev zmage Zjajcev s 5 : 4 je pospremil Katančev legendarni: “Kapo dol!”

Naj ta fraza ubesedi vaše občutke ob prihajajočih praznikih in novem letu.

DSC_0129

Klik na fotko za pot do fotoalbuma na naši Facebook strani.

 

[1] Le kje so vsi tisti ljudje, ki se potrdijo na vse možne dogodke, ne glede na tematiko, ne glede na kraj, ne glede na sočasnost?

[2] Še nikoli prej nisem videl ljudi iz občinstva tako suvereno odigrati svojega dela predstave. Dedek Zjajc, sumljivo dobra izbira.

[3] 0500. Zgleda sumljiva, tako da sem jo poklical. Sploh ne zvoni, nateg je! (Vseeno boljše kot pri večini ostalih Top Shop izdelkov. Tam ugotoviš nateg šele po nakupu.)

[4] Hm, to mi je nekam znano.

[5] Hm, to mi zagotovo ni znano.